HRVATSKI POLICAJCI NA HAITIJU

Cigaretom i pivom protiv straha

Bionic
Reading

Dvojica hrvatskih policajca u mirovnoj misiji UN-a na Haitiju, Tihomir Svatoš i Igor Kruljac, danas su se putem interneta uživo javili ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku i glavnom ravnatelju policije Oliveru Grbiću i potvrdili da su dobro te da redovito obavljaju svoje dužnosti

Izravnim javljanjem u sjedište Ravnateljstva policije Svatoš i Kruljac potvrdili su da je Haiti jutros u 6.10 sati ponovno pogodio dosta jak potres snage 6,1 koji je trajao desetak sekundi. Za sada nemaju informacije o urušenim kućama ili ozlijeđenima.

Na pitanje kakva je trenutačna sigurnost u Haitiju odgovorili su da lokalne vlasti same ne mogu kontrolirati sigurnosnu situaciju te im u tome pomažu snage misije UN-a.

Na upit ministra Karamarka što sada rade, odgovorili su da im je trenutačna zadaća pratnja konvoja s hranom i lijekovima od granice s Dominikanskom Republikom do zračne luke u glavnom gradu Haitija Port-au-Princeu.

Ministar unutarnjih poslova najavio je da će uskoro novom hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću policajce Svatoša i Kruljca predložiti za visoko odličje.

Na upit Grbića kakva je situacija na Haitiju dvojica policajaca odgovorila su da je situacija bolja nego prošlih dana, jer je već počeo život na ulicama. Istaknuli su da u zračnu luku svakodnevno dolazi pomoć s hranom i lijekovima. Upitani u kakvim uvjetima oni žive, rekli su da su im uvjeti za život normalni, jer njihov apartman nije srušen. 'Spavamo normalno, imamo tople vode i povremeno internet', rekao je Svatoš.

Na upit zašto su se odbili vratiti ako im je ponuđeno da se ranije odu iz Haitija, rekli su da 'nema šanse' da se vrate u sadašnjoj situaciji. 'Profesionalci smo i tu nema mjesta strahu', istaknuli su.

'Kad počne tresti zapalimo, pa sve bude u redu', rekao je Igor Kruljac u obraćanju hrvatskim novinirama video-linkom.

'Ja ne zapalim cigaretu nego potražim Heinken', nadodao je Svatoš

Razgovor s policajcima na Haitiju

U borbi protiv korupcije nema nedodirljivih

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i glavni ravnatelj policije Oliver Grbić ustvrdili su danas da u borbi protiv korupcije nema nedodirljivih.



"Mi idemo metodom koncentričnih krugova, a kako širimo kriminalističku obradu dolazimo do nekih imena. Do kojih ćemo imena doći, i dali ćemo uopće doći, to će pokazati kriminalistička obrada", rekao je ministar Karamarko, nakon razgovora putem interneta s dvojicom hrvatskih policajaca u mirovnoj misiji UN-a na potresom razorenom Haitiju.

Karamarko je istaknuo da "neće imati kompleksa objaviti i procesurati bilo koga u državi za koga postoji osnovana sumnja da je u bilo kojem slučaju načinio kazneno djelo".

Ravnatelj Grbić podsjetio je da su u pola godine otvorili desetak vrijednih kriminalističkih obrada u kojima su dokazali određenu kaznenu odgovornost predsjednika i članova nekih uprava javnih poduzeća i tvrtki. Istaknuo je da sada djelatnici područnih ureda USKOK-a i Ravnateljstva policije provode izvide u nekoliko trgovačkih društava te da je u idućim danima realno očekivati rezultate, no nije želio odgovoriti o kojim je tvrtkama riječ.

Na upit o problemu s osiguranjem novog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića ministar Karamarko je odgovorio da se taj problem "malo predimenzionira". Naglasio je da je Josipović već sada u sustavu zaštite MUP-a te da tu ne vidi nikakve probleme. Dodao je da će nakon inauguracije 18. veljače Josipovićevo osiguranje biti kompletirano stručnim i kvalitetnim ljudima. Do tada ga, naime, čuva dio osiguranja predsjednika Stjepana Mesića