NAJAVIO PRIJAVU I PROTIV HNS-A

Čičak: SDP je prao novac preko tajnog računa

23.09.2011 u 15:18

Bionic
Reading

Novinar Ivan Zvonimir Čičak danas je Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu dostavio navodne dokaze da je SDP imao tajni račun u Grazu preko kojega je 'prao novac, tajio porez i počinio kazneno djelo ratnog profiterstva'

Ivan Zvonimir Čičak pozvao je novinare da zabilježe njegov posjet Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, da bi nakon iskaza rekao da zbog tajnosti postupka ne smije puno toga reći.

'Govorio sam o postojanju računa u Grazu na koji je novac uplaćivan SDP-u. Osim toga, dao sam DORH-u fotokopiju ugovora iz kojeg se vidi da je SDP prao novac preko računa u Beču. Dobit ćete ugovor i on pokazuje da je to kazneno djelo. Radi se o tome da su Njemačka preko tadašnjeg ambasadora Horsta Wiesela i SDP na tajni račun u Beču prebacili 770 tisuća maraka i da su time izbjegli plaćanje poreza', tvrdio je Čičak držeći kupoprodajni ugovor jedne nekretnine u Zagrebu iz 1995. godine.

U ugovoru piše da je vlasnik dvije trećine nekretnine u Zagrebu (Nazorova ulica) Camilla Radovan iz Beča, a vlasnik jedne trećine je SDP. Oni su prodali nekretninu Saveznoj Republici Njemačkoj koju je tada zastupao ambasador Horst Weisel. SDP je na račun u Austriji, prema ugovoru koji je ovjerila javna bilježnica u Zagrebu, dobio 716.666 DM.

Čičak u tom ugovoru vidi 'pranje novca, utaju poreza, ratno profiterstvo i po novom Ustavu kazneno djelo u području društvenog kriminala jer su to bili društveni stanovi'. Što se tiče tajnih računa u Grazu, oni su, kaže Čičak, bili aktivni 2002. godine kada je o njima pisao. 'Ja nisam državni organ, ni policija i DORH nego novinar. Svoja sam saznanja iznio tada te ih ponovio nedavno u emisiji 'Hrvatska uživo'. DORH me danas pozvao jer sam tada u emisiji rekao da podnosim javnu kaznenu prijavu, preko televizije', tvrdi Čičak.

Upitan je li ova kaznena prijava odgovor na HDZ-ove kaznene prijave, Čičak tvrdi da to nema veze s HDZ-om i da će se podizati prijave protiv još stranaka: 'Čelnik libijske nove vlasti je izjavio da je Gadafi financirao i neke stranke u Hrvatskoj, a ne samo Mesića.'

Na pitanje o kojim se hrvatskim strankama radi, Čičak je odgovorio: 'Ja mislim da ja znam. Počinju sa H a završavaju sa S - stranka, a nije HSS', pokušao je Čičak biti duhovit.

'Ja se samo nadam da ovaj slučaj neće doživjeti sudbinu Riječkih tržnica i pozivam državnog odvjetnika da nam javno kaže što je istina nakon 20 mjeseci. Neka odbaci prijavu ili neka nešto pokrene. Mi želimo pravnu državu i neka nam svi prestanu glumiti časne sestre u kurveraju', rekao je Čičak.

Glasnogovornica SDP-a Ivana Grljak tportalu je rekla da su svi računi čisti: 'Potpuno mirne savjesti jedva čekamo razgovor na tu temu bilo s kim, jer SDP nikada nije imao nikakav račun izvan Hrvatske. Naši računi su čisti.'