drama u bruxellesu

Conte upozorio nizozemskog kolegu: Možda ćeš u svojoj zemlji biti heroj nekoliko dana, ali europski građani će te kriviti zbog blokiranja dogovora

19.07.2020 u 14:58

Bionic
Reading

Nastavak europskog samita najavljen za 12 sati kasnio je više sati zbog intenzivnih pregovora u različitim formatima kako bi se pokušalo doći do dogovora o paketu vrijednom više od 1800 milijardi eura

U nedjelju, treći dan sastanka na vrhu EU-a, od ranog jutra traju konzultacije predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela s liderima članica, pojedinačno ili u većim skupinama.

Dosada je dva puta razgovorao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i franuskim predsjednikom Emmanuelom Maronom, a nešto prije 14 sati započeo je sastanak sa tzv. štedljivom četvorkom.

Nakon spomenutog sastanka, šef Europskog vijeća fotografiran je s premijerima iz jugoistočne Europe - rumunjskim predsjednikom Klausom Michelisom, bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, malteškim premijerom Josephom Muscatom, predsjednikom slovenske vlade Janezom Janšom te hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Dopisnica HRT-a iz Bruxellesa Jasna Paro javlja kako je za 19 sati najavljena večera, a prema izvorima na koje se poziva, pregovori bi se mogli nastaviti i sutra ujutro. Glasnogovornik Charlesa Michela oko 19:20 potvrdio je da su lideri konačno sjeli na zajedničku večeru.

Nizozemska, Švedska, Danska i Austrija glavne su prepreke za postizanje dogovora. Njima se pridružuje i Finska, koja međutim ne priznaje da je u klubu tih bogatih i štedljivih zemalja.

  • +13
Europski lideri s maskama Izvor: EPA / Autor: STEPHANIE LECOCQ / POOL

One traže daleko manji instrument za opravak od predloženih o 750 milijardi eura, a nije im prihvatljiv ni omjer između bespovratne pomoći i zajmova iz toga paketa. Smatraju da, ako već mora biti bespovratne pomoći, da to bude daleko manje o predloženih 450 milijardi i da se trošenje tih sredstva strogo nadzire te da imaju pravo veta budu li imale primjebe u vezi s korištenjem europskog novca.

Michel je, prema neslužbenim informacijama koje su procurile oko 22h, predložio smanjenje bespovratne pomoć sa 500 na 400 milijardi eura, a povećanje iznosa zajmova s 250 na 350 milijuna eura.

Tijekom sastanka, talijanski premijer Giuseppe Conte upozorio je nizozemskog kolegu Marka Ruttea, koji predvodi struju skupinu štedljivih država.

'Možda ćeš u svojoj zemlji biti heroj nekoliko dana, ali nakon nekoliko tjedana svi europski građani smatrat će te odgovornim zbog blokiranja učinkovitog europskog odgovora na krizu', rekao je Conte, prema riječima neimenovanog talijanskog dužnosnika koje prenosi Politico. Conte je također naglasio i da bi konačni troškovi plana za oporavak EU mogli biti dva ili tri puta veći, ako se odgodi donošenje odluke.