U VARAŽDINU

Četvorica zaradila optužnicu zbog uništavanja ćirilične ploče

27.11.2013 u 12:29

Bionic
Reading

Varaždinsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu, uz kazneni nalog, protiv četvorice mladića koji su skinuli dvojezičnu ploču koja je označavala sjedište udruge srpske manjine u Varaždinu

Optužnicom se 23-godišnjak, 25-godišnjak i dvojica dvadesetogodišnjaka terete za počinjenje kaznenog djela oštećenja tuđe stvari, za što je Kaznenim zakonom zapriječena kazna zatvora do dvije godine, odnosno do pet godina ako je počinjeno iz niskih pobuda ili je prouzročena znatna šteta.

Prema optužnici, tijekom noći s 2. na 3. studenog ove godine okrivljenici su kliještama sa zida zgrade u kojoj se nalazi sjedište Vijeća srpske nacionalne manjine odstranili vijke koji su držali ploču s nazivom navedene institucije na latiničnom i ćiriličnom pismu nakon čega je ploča pala na tlo i razbila se.

Ovaj vandalski čin, čije je počinitelje policija otkrila za nešto više od 24 sata, odmah je osudio varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, pritom se osvrnuvši na visoku razinu suživota građana Varaždina. Na to je ukazao i predsjednik RH Ivo Josipović nakon što se u Varaždinu ovog ponedjeljaka susreo s bivšim slovenskim predsjednikom Danilom Türkom i predstavnicima slovenske manjine u Varaždinskoj županiji.

'Upravo su ova županija i ovaj grad dosta dobar primjer poštivanja manjinskih zajednica i omogućavanja svih onih aktivnosti potrebnih za očuvanje manjinskih identiteta', naglasio je predsjednik Josipović.