NA GODIŠNJICU GENOCIDA

Četničko okupljanje u Srebrenici

13.07.2009 u 09:05

Bionic
Reading

Članovi Ravnogorskog četničkog pokreta prošetali su u nedjelju ulicama Srebrenice u majicama s likom Ratka Mladića. Policija RS mirno je gledala šetnju četnika Rume i Ravne gore i članova četničkog pokreta Obraz

Petnaestak članova četničkog pokreta zadržalo se u kafiću u centru Srebrenice, a nakon 'ceremonije obilježavanja stradanja Srba' u Domu kulture neki od članova Obraza šetali su gradom pjevajući četničke pjesme i aludirajući na ponavljanje 1995. kroz stihove 'Srbija će ako treba sama očistiti Balkan od islama'.

Incident se dogodio i u Bratuncu. Pripadnici Ravnogorskog četničkogpokreta u nedjelju su, u sklopu obilježavanja 'dana stradanja Srba uBratuncu', sa zgrade općine skinuli zastavu BiH te urinirali i pljuvalipo njoj.


Dok su izlazili iz Doma kulture, neki četnici su skandirali 'Ovo je Srbija', na što im je Zulfo Salihović, potpredsjednik Skupštine općine Srebrenica odgovorio 'Ovo je Bosna!' Odgovoru su se pridružile i tri djevojke iz lokalnog kafića. Jedna je s mobitela pustila glazbu koja je zvučala poput turske. Na to je policija RAS-a reagirala te ispitala djevojke.

Inače, i u Bratuncu i u Srebrenici jučer je bio uočljiv povećan broj automobila sa srbijanskim tablicama. 'Ne znam kako normalan svijet i civilizacija ovo shvaća i kako nitko ne reagira niti sankcionira ovo ponašanje', rekao je Damir ef. Peštalić nakon što su četnici prošetali ulicama Srebrenice.

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja Majke Srebrenice, kazala je da žrtve genocida u Srebrenici svakog dana susreću zločince te da okupljanje četnika nije ništa novo za ljude koji žive u ovom gradu, piše Dnevni avaz.