UZ NEKOLIKO SUGESTIJA

Četiri sindikata prihvaćaju arbitražu

18.07.2012 u 16:05

Bionic
Reading

Ako budu ispunjene sve zakonske pretpostavke, četiri sindikata, koja su potpisala izmjene i dopune Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe prihvaćaju da se rješenje spora oko izmjena i dopuna TKU-a za službenike i namještenike u javnim službama riješi arbitražom, stoji u priopćenju Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, Hrvatskog liječničkog sindikata, Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi i Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi

'Spremi smo predstavnicima sindikata koji nisu potpisali izmjene i dopune TKU za javne službe prepustiti da imenuju sindikalne članove arbitraže kako bismo na taj način pomogli u rješavanju problema', ističu sindikati potpisnici.

No, upitno je hoće li do arbitraže doći s obzirom da su četiri sindikata Matice ranije danas najavila da će najvjerojatnije odbiti arbitražu jer za nju, tvrde, nema pravnoga temelja.

Sindikati potpisnici imaju, međutim, nekoliko svojih sugestija pa smatraju da bi bilo dobro da umjesto pravnika, neutralni predsjednik arbitraže bude ugledni ekonomski stručnjak jer su ekonomska pitanja ključni dio problema.

Spominju čak i mogućnost tri neutralna stručnjaka - dva ekonomista i jedan pravnik, čime bi se, napominju, 'postiglo veću stručnost i kvalitetu arbitražne odluke'.

Vlada je, podsjetimo, nakon što su četiri sindikata potpisala, a četiri odbila potpisati dodatak TKU-a, najavila da će zatražiti arbitražu koja bi trebala odlučiti jesu li potpisi predstavnika četiri sindikata koji predstavljaju tri djelatnosti (zdravstvo, kultura i socijalna skrb) dovoljni da se TKU odnosi na sve javne službe.

Ako arbitraža ne poluči uspjeh, Vlada je ranije najavila da će, a stručnjaci govore da je to i najčišće pravno rješenje, pokrenuti postupak raskida TKU-a i nakon otkaznog roka od tri mjeseca smanjiti plaće javnih službenika za 10 posto da bi ostvarila predviđene uštede od dvije milijarde kuna.

Premda se u međuvremenu pojavila neslužbena informacija da je Vlada već otkazala TKU za javne službe, to je demantirao ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić: 'TKU za javne službe nije otkazan, sutra je na sjednici Vlade prijedlog arbitraže i čekamo odgovor sindikata, a u dotad ne bismo ništa oko toga komentirali'.