sveučilišni savjet

Četiri sata zasjedali pa jednoglasno odlučili; zagrebački dekani mogu se razriješiti isključivo na sjednicama uživo; Senat raspravlja o Pavi Barišiću

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 16.03.2021 16:45
  • Objavljeno 16.03.2021 u 16:45
Pavo Barišić

Pavo Barišić

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Sveučilišni savjet zagrebačkoga Sveučilišta na sjednici u utorak jednoglasno je izrazio mišljenje da se razrješenja čelnika sveučilišnih sastavnica donose na sjednicama koje se održavaju isključivo uživo

Sveučilišni savjet Sveučilišta u Zagrebu održao je u utorak sjednicu na kojoj je bilo osam članova toga savjeta na kojoj je donio i nekoliko jednoglasnih zaključaka, među kojima je i spomenuto mišljenje da se čelnici sveučilišnih sastavnica mogu razriješiti jedino na sjednicama uživo.

O zaključcima sjednice priopćenjem je izvijestio predsjednik Sveučilišnoga savjeta Luka Burilović, uz napomenu da je sjednica počela jutros, a trajala je puna četiri sata.

Također, Sveučilišni savjet ponovio je zaključak donesen na sjednici 12. veljače ove godine da se sjednice Senata i ostalih tijela Sveučilišta u Zagrebu održavaju uživo ili, ako to nije moguće, putem zaštićenih web platforma.

Prilikom razrješenja navesti razloge i obrazloženja

Jednoglasni stav Savjeta je i da se, prilikom razrješenja čelnika institucija, navode razlozi i obrazloženja za razrješenje.

Predsjednik Sveučilišnoga savjeta izvijestio je da su članovi primili na znanje usmeno mišljenje predsjednika Odbora za statutarna pitanja i tumačenja pravne službe zagrebačkoga Sveučilišta vezano za pitanje razrješenja privremenog ravnatelja, odnosno dekana ustanove u formiranju i o tome očekuju pisano očitovanje u roku od sedam dana.

Sveučilišni savjet Sveučilišta u Zagrebu ima 12 članova i tijelo je koje se brine za ostvarivanje djelatnosti Sveučilišta prema aktu o osnivanju i Statutu. Posebice, Savjet se brine o razvoju Sveučilišta i njegovoj interakciji s društvom u kojemu djeluje te raspravlja i potvrđuje strateške i razvojne odluke Senata, sukladno ovom Statutu.

Savjet nadzire izvršavanje zadaća Sveučilišta, posebno zakonitosti njegova rada, racionalnu uporabu kadrovskih i materijalnih resursa, ostvarivanje odluka Senata te obavlja druge poslove predviđene sveučilišnim Statutom.

U tijeku je sjednica Senata Sveučilišta u Zagrebu koja se, bez obzira na preporuke sveučilišnoga Savjeta, održava putem e-maila, odnosno članovi Senata glasaju o točkama dnevnog reda posredstvom e-maila, bez mogućnosti rasprave.

Kako se neslužbeno doznaje, na dnevnom redu sjednice Senata, na preporuku rektora i Rektorskoga kolegija, je i točka o razrješenju privremenoga dekana Fakulteta hrvatskih studija Pave Barišića.

Sjednica Senata počela je u 12 sati, a prvi zaključci mogli bi biti poznati tek navečer.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!