Birbiraj, Draga, Karlo i Popaj

Četiri oporavljena supa vinula se u nebo nad Cresom

24.05.2019 u 18:37

Bionic
Reading

Četiri supa koja su se oporavila u Oporavilištu u Belom na otoku Cresu u petak su puštena u prirodu, priopćila je Javna ustanova Priroda Primorsko-goranske županije.

"Četiri oporavljena supa - Birbiraj, Draga, Karlo i Popaj vinula su se u nebo nad Primorjem. Dobili su novu priliku za život u netaknutoj prirodi kvarnerskih otoka. Riječ je o supovima koji su pronađeni ozlijeđeni krajem prošlog ljeta", istaknuli su u priopćenju.

Kako su objasnili, neke mlade ptice nevješto okončaju prve letove iz gnijezda, nakon čega ih podno litica i u moru nerijetko pronađe i spasi lokalno stanovništvo. Nakon što dobije informaciju o ozlijeđenom supu, u njegovo se spašavanje uključuje Javna ustanova Priroda i smješta ga u Oporavilište za bjeloglave supove u Belom te mu pruža sveobuhvatnu skrb kako bi se uspješno vratio u prirodu.

Broj supova koji su se u posljednje četiri godine uspješno oporavili u Belom i koji su vraćeni u prirodu popeo se na dvadeset i sedam.

U Javnoj ustanovi Prirodi kažu da u puštanju bjeloglavih supova u prirodu sudjeluje malo ljudi, a u želji da sve prođe u najboljem redu, svaki uzlet supa prate različiti osjećaji - od straha do oduševljenja.