NAUTIČARI NA ODMORU

Četiri nasukavanja i jedno potonuće

26.07.2009 u 13:38

Bionic
Reading

Slovenska jahta "Lujana" duga oko 14 metara potonula je kod otoka Lastova nakon što je zadobila oštećenja kada je prešla preko plićaka

Prema izjavi skipera i vlasnika jahte Aleša Čurmana, jahta je prešla preko plićine te zadobila oštećenje trupa. Zbog prodora mora krma jahte već bila polupotopljena pa se četveročlana posada prekrcala u pomoćnu gumenu brodicu, nakon čega su uz pomoć policije dovedeni i zbrinuti u uvali Sv. Mihajlo na otoku Lastovu

Ribarski brod "Oliva" doteglio je jahtu u uvalu ispred mjesta Ubli, gdje je zbog oštećenja potonula na 50 metara dubine. Danas će se nastaviti sa spašavanjem jahte, a prema izjavi skipera na jahti se nalazi oko 200-300 litara goriva, no na mjestu potonuća nema onečišćenja.

Tijekom noći Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru provela je više akcija traganja i spašavanja, od toga četiri nasukanja i dva prevrnuća.

Kod Premanture se nasukala motorna jahta "WOZU-VI", dužine 11 m, austrijske zastave, a kod otoka Kakan u šibenskom arhipelagu nasukala se hrvatska jedrilica "Mira Marnie", dužine 11 metara.

U oba slučaja nije bilo ozlijeđenih, niti onečišćenja mora, već jedino šteta na plovilu, a očevid i odsukavanje su u tijeku.

Isto se dogodilo i hrvatskoj jedrilici "UKSA", dužine 13,5 metara, koja se nasukala na rtu Suha kod svjetionika Veli Rat na Dugom otoku te sa nizozemskom jedrilicom "Catalina", dužine 14 metara, koja se nasukala u uvali Tiha kod Cavtata.

Slovenska športska jedrilica "PI 133", dužine 5 metara, prevrnula se oko pola nautičke milje od rta Savudrija, no nije bilo materijalne štete. Kod Čiova se prevrnuo hrvatski gliser bez posade, oznake "SG-630", dužine 5,3 metara, navodi se, uz ostalo, u priopćenju Ministarstva mora.