JOVANOVIĆEVA PRESICA

'Često se čuje da sam najgori ministar'

22.03.2013 u 16:24

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović potvrdio je u susretu s novinarima da je povećanjem izdvajanja za znanstvenu djelatnost od 40 milijuna kuna kroz rebalans proračuna hrvatska vlada poslala bitnu poruku o odnosu prema obrazovanju i znanosti. 'I kroz iduće proračune, uvijek kad bude dodatnih sredstava, obrazovanje i znanost bit će na prvom mjestu', najavio je ministar Jovanović

'Često se čuju komentari da sam najgori ministar i da je samo pitanje dana kad ću otići iz Vlade. To su paušalne ocjene bez ijednog argumenta, a protiv toga se najteže boriti. Ne opterećujem se time i radim svoj posao najbolje što mogu, a rad će biti najbolji pokazatelj. Na kraju, svaki će ministar jednog dana biti bivši, a vrijeme će pokazati koliko je bio uspješan', rekao je ministar Željko Jovanović

Upitao je i što je to dobar ministar, pa odmah i dao odgovor da to 'nije netko tko ima punu vreću novca i ide po terenu, zadovoljava interesne skupine koje mu plješću i priprema se za predsjedničku kampanju, kako je to radio Primorac, ili ministar koji uopće ne talasa i čeka da prođe mandat, kao što je radio Fuchs'.

'Ne mislim da su to dobri ministri. Stanje koje danas imamo u školama, veleučilištima, sveučilištima i u sportu upravo je posljedica takvih politika. Svi koji danas kažu da je stanje u znanosti, obrazovanju i sportu loše, zapravo daju ocjenu prethodnih ministara, jer sam takvo stanje zatekao. Svi koji mi kažu da sam loš ministar jer radim drugačije od njih, zapravo mi daju najveći kompliment jer radim potpuno drugačije', poručio je Jovanović.

Po Jovanovićevom stajalištu, 'probleme se ne mogu riješiti ako se misli i radi jednako kao oni koji su probleme stvarali'. Istaknuo je i kako je 'poruka svima koji se bune na svaki prijedlog ministarstva, a da pritom ne nude ništa konkretno, poput umreženoga filozofskog klana Čović-Boras-Flego ili onih koji šalju potpuno nesuvisle poruke poput izgubljenih članova udruge nastavnici.org'.

Kritizirao je i sindikate, za koje je ustvrdio da 'stalno plaču da nema socijalnog dijaloga' te konstatirao da su odbili doći na danas zakazane pregovore oko novih kolektivnih ugovora. Ustvrdio je i da su učitelji i nastavnici bolje prošli s povećanjem plaća od šest posto, nego kroz 'uredbu 3-5-7-9'.

'Nezakonita uredba prestala je davno vrijediti, a plaće se po njoj nisu mogle isplaćivati. Kad smo je pokušali ozakoniti ljetos, sindikati su to odbili. Uredba 3-5-7-9 bila je uravnilovka po kojoj su se isplaćivali dodaci po godinama staža, a već imamo 0,5 posto po godini staža. Za razliku od toga, donijeli smo koeficijente koji su povećani u prosjeku za šest posto te točno odredili kome treba biti više, a kome manje', pojasnio je Jovanović.

Skansi: Imam vrhunsku školu za ono čime sam se bavio

Pomoćnik ministra za sport Petar Skansi osvrnuo se na probleme koji su se pojavili oko njegova imenovanja u povjerenstvo za izbor glavnog sportskog inspektora. Iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta priznali su da im je jedina greška što su umjesto dužnosnika u to povjerenstvo trebali imenovati službenika.

'Nemam kompleksa jer netko hoće reći da u ministarstvu nema mjesta nekome tko nema školu niti imam problem s tim jer imam vrhunsku školu za ono čime sam se u životu bavio. Važnije je da smo postavili na noge jednu inspekciju koja ima za cilj educirati ljude koji rade u sportskim udrugama kako bi sport bio pošteniji i uspješniji', odgovorio je Skansi odbacivši tvrdnje da sportska inspekcija nije zaživjela jer je sjedio u spornom povjerenstvu.


Iznio je i podatke o tome kako je po novom izračunu povećana plaća svim kategorijama učitelja, osim onima sa 40 godina radnog staža kojima je plaća snižena za 40 kuna. 'Vjerujem da to nije presudno za njihovu egzistenciju, ali mi je žao što im je to smanjeno', rekao je ministar.

Još je ponovio i kako niti jedan mladi znanstveni novak koji ispunjava uvjete za izbor u zvanje docenta tijekom ove i iduće godine neće morati otići iz Hrvatske.

Osim Jovanovića, novinarima su se obratili i njegovi pomoćnici, pa su najavljene mjere za poboljšanje studentskog standarda, konkretno u prehrani, te uskrata dopusnica pojedinim visokim privatnim učilištima, odnosno slanje 'pisma očekivanja' na njihove adrese. Upozoreno je da je posebno problematično studiranje, odnosno uvjeti studiranja na dislociranim studijima. 'Ni neki dekani i ravnatelji, nakon upravnih nadzora, neće moći ostati na svojim pozicijama', najavljeno je.

Iznesen je i podatak da sedam posto svih hrvatskih studenata pohađa privatna visoka učilišta, ali i brojka od 7000 studenata koji se nalaze na nekom od fakulteta u inozemstvu. Najavljeno je da će nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju taj broj biti i veći, ali je obećano i da će im se stvoriti uvjeti da se jednog dana vrate u domovinu.