nisu svi oduševljeni

Čuvena Češka vila sravnjena je sa zemljom da bi južnoafrički investitor izgradio njezinu repliku. Ispitali smo što se to radi na Visu

09.03.2022 u 11:04

Bionic
Reading

Čuvena Češka vila, jedan od prepoznatljivih simbola grada i otoka Visa, potkraj prošloga tjedna potpuno je srušena. Objekt star 120 godina na poluotoku Sveti Juraj, na samom ulasku u višku uvalu, uklonio je investitor iz Južnoafričke Republike te će navodno na tom mjestu izgraditi njegovu repliku

Tako barem tvrdi gradonačelnik Visa Ivo Radica (HDZ). 'Statika kuće nije bila odgovarajuća, a vidite što se događa i s potresima, pa je odlučeno da se sruši stara i izgradi nova Češka vila', kaže gradonačelnik Visa za tportal. Cijela investicija, uvjerava, radi se sukladno urbanističkim planovima, projektnoj dokumentaciji i građevinskoj dozvoli.

Na ovom poluotoku zapravo je započelo uređenje velikog turističkog kompleksa čija je zgrada s prijelaza prošlog stoljeća tek manji dio: na golemoj površini od preko 70 tisuća četvornih metara izgradit će se i hotel, više luksuznih vila i niz drugih sadržaja.

'Imat ćemo jednu od najljepših turističkih zona na Jadranu, primjer održivog turizma. Sve su definirali urbanisti: na jako velikom prostoru nalazit će se tek 160 turističkih kreveta', hvali se Radica.

Investitor u ovaj projekt jest Philip Vermeulen iz Južnoafričke Republike, koji posluje u Hrvatskoj preko tvrtke nazvane njegovim imenom i prezimenom, a Višanima je poznat po projektima koji su ih uglavnom razočarali. Prije punih osamnaest godina za 1,6 milijuna eura kupio je bivši pogon Jugoplastike u Visu i njemu nije izgradio hotel, nego ga iznajmio Veleučilištu. Godinu kasnije za 14,7 milijuna kuna kupio je nekad slavnu tvornicu za preradu ribe Neptun u Komiži, da bi potom prodao strojeve u Srbiju i ostao tek na praznim pogonima, koje danas uglavnom iznajmljuje lokalnim ribarima za skladište.

Viški gradonačelnik uvjeren je da će velika investicija u prostor oko Češke vile ići u potpuno drugačijem smjeru, premda tvrdi da s Vermeulenom - ne komunicira. 'On nije u Hrvatskoj, a poslove valjda vode njegovi ljudi', kaže nam Radica.

Mijenjat će urbanistički plan

Ova formulacija zvuči osobito zanimljivo uzme li se u obzir podatak da u Vermeulenovoj tvrtki kao jedina zaposlenica radi - gradonačelnikova supruga, što nam je on i potvrdio. Ne vidi ništa sporno u tome.

Još prije tri godine, kada je ovo zemljište prodano južnoafričkom investitoru, petero oporbenih vijećnika optužilo je Radicu da je sudjelovao u namještanju natječaja tvrtki u kojoj je zaposlena njegova supruga tako što je kao 'šaptač' dojavljivao povlaštene informacije. Sam proces izgledao je donekle neobično: odustalo se od dodjele prava građenja na rok od 50 godina i uz cijenu od 80 milijuna kuna te se odlučilo prodati golem prostor od preko sedam hektara za 32,2 milijuna kuna, koliko je Vermeulen ponudio kao jedini koji se javio na natječaj.

Tadašnji ministar državne imovine Goran Marić (HDZ) proglasio je ovaj posao velikim uspjehom.

  • +12
Češka vila na Visu Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Viški gradonačelnik danas ne vidi problem ni u činjenici da će njegova gradska uprava u idućim tjednima mijenjati urbanistički plan upravo za prostor na kojemu se odvija ova investicija. Radica tvrdi da se radi o 'usklađivanju s planom višeg reda koji je naknadno usvojen' - a što, očekivano, donosi povećanje smještajnih kapaciteta.

'Ranije je bilo predviđeno stotinu turističkih postelja, a ovim usklađenjima brojka se povećava na 160, i to je to', kazao nam je gradonačelnik Visa.

Mimo konzervatorskih smjernica?

Nisu svi poput njega oduševljeni investicijom južnoafričkog biznismena: tu je, recimo, Pomalo, udruga posvećena održivom razvoju otoka Visa koja upozorava da su najnovije izmjene urbanističkih planova vrlo šturo obrazložene, da ih je izradila sama Vermeulenova tvrtka te da od gradske uprave već puna tri tjedna ne uspijevaju dobiti ni odgovor na jednostavno pitanje - kada će se održati javna rasprava?

Direktor ove udruge Igor Mataić za tportal upozorava da prilikom izrade različitih urbanističkih planova, nažalost, nisu poštovane konzervatorske smjernice za ovo područje, a situacija na samom terenu po njemu to i dokazuje. Udruga Pomalo izradila je opsežan izvještaj o izmjenama urbanističkih planova za zonu Sveti Juraj i ustupila ga tportalu (možete ga pročitati na ovom linku), a u njemu se između ostalog upozorava na to da je broj luksuznih vila povećan s prvotnih tri na čak devet, također je povećana tlocrtna površina budućeg hotela, a lokalnoj zajednici prijeti gubitak zbog težeg iznajmljivanja kuća i apartmana u budućnosti, kao i ozbiljni problemi u opskrbi vodom.

Na terenu su, upozoravaju, već uklonjeni stari tradicijski objekti koji su trebali ostati sačuvani, nestale su velike površine borove šume, izmijenjena je konfiguracija terena i slično, a evidentno je to da Višanima prijeti daljnji gubitak javnog prostora.

Sama zgrada Češka vila zapravo predstavlja mali dio obuhvata budućeg turističkog kompleksa, no Višanima i njihovim gostima dulje od stoljeća predstavljala je značajan prostorni simbol, stoga je bila zaštićena konzervatorskim elaboratom u koji je tportal također imao uvid. 'Vilu Topić obnovit ćemo u postojećim gabaritima uz poštivanje izvornih materijala i boja. Uz začelje vile moguće je izvesti dogradnju, skrivenu od pogleda s mora. Gabarit dograđenog dijela mora biti podređen volumenu osnovne povijesne građevine', stoji u smjernicama izrađenima 2015. godine.

Kako izgleda 'obnova u postojećim gabaritima uz poštivanje izvornih materijala i boja', može se pogledati u videu objavljenom na društvenim mrežama: