zbog migranata

Češka i Poljska uvele privremene kontrole na granici sa Slovačkom

03.10.2023 u 12:17

Bionic
Reading

Češka i Poljska poduzele su koordiniranu akciju uvođenja kontrola duž svojih granica sa Slovačkom kako bi suzbile ilegalnu migraciju i krijumčarske aktivnosti, priopćile su te zemlje u utorak.

Strože kontrole primjenjivat će se od srijede i trajat će 10 dana, uz mogućnost produljenja kontrola.

"Ova mjera je neophodna za učinkovitu borbu protiv skupina krijumčara i ilegalne migracije", objavio je češki ministar unutarnjih poslova Vit Rakusan na društvenoj platformi X.

"Kontrole će se odvijati nasumično duž cijele granice sa Slovačkom, na način da se što manje ograniči prekogranični promet i nepotrebno ne optereti promet ili putnici", dodao je.

Slovačka se suočava sa sve većim brojem ilegalnih migranata koji dolaze u zemlju dok pokušavaju stići do Njemačke i zapadne Europe. Migranti, uglavnom mladi muškarci s Bliskog istoka i iz Afganistana, većinom su došli takozvanom balkanskom rutom, ulazeći u Mađarsku iz Srbije.

Slovački ljevičarski političar Robert Fico zauzeo je tvrdo stajalište o tom pitanju uoči izbora prošlog vikenda na kojima je njegova stranka pobijedila. Fico je u ponedjeljak dobio mandat za sastavljanje slovačke vlade, a rekao je da će čuvanje granice s Mađarskom biti glavni prioritet.

  • +8
Kontrole na poljskoj granici Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Slovačko ministarstvo unutarnjih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom. 

Poljski ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski rekao je da je o novim kontrolama obavijestio kolege u Njemačkoj, Slovačkoj, Austriji i Češkoj, kao i Europsku komisiju. 

"Posljednjih tjedana locirali smo i priveli 551 ilegalnog migranta na granici sa Slovačkom. Ova nas situacija potiče na poduzimanje odlučnih mjera", rekao je Kaminski.