POČAST 'BARŠUNASTOM' VOĐI

Česi veličanstveno ispratili Havela na praškim ulicama

21.12.2011 u 14:44

Bionic
Reading

Supruga Vaclava Havela predvodila je u srijedu praškim ulicama povorku ožalošćenih iza tijela bivšeg predsjednika i pisca koje će do pogreba u petak biti izloženo u Praškom dvorcu - Hradčanyma

Dagmar Havlova je koračala u pratnji vodećih ličnosti češkog političkog i društvenog života, kao i nekoliko tisuća Havelovih sugrađana koji žele odati posljednju počast vođi 'Baršunaste revolucije' kojom je u prosincu 1989. u ondašnjoj Čehoslovačkoj okončana komunistička vladavina.

'Bio je to častan čovjek', kazala je 67-godišnja Jaroslava Leskakova, hodajući suncem obasjanim starim dijelom grada prema poznatom Karlovom mostu koji vodi do Praškog dvorca.

'Nije mislio na sebe, već je učinio sve što je mogao da ljudi budu sretni', dodala je Leskakova, hvaleći čovjeka kojeg su komunističke vlasti zatvarale u više navrata zbog aktivizma u pokretu za građanska prava, Povelji 77.

Havelovo je tijelo na posljednjoj dionici procesije prema dvorcu bio postavljeno na lafet topa koji se posljednji put koristio 1937., na pogrebu nacionalnog heroja Tomaša Garriguea Masaryka.