ISPOD AUSTRIJE

Česi planirali izgraditi tunel do Jadrana

13.05.2009 u 10:34

Bionic
Reading

Visoki dužnosnici bivše komunističke Čehoslovačke planirali su izgraditi podzemni tunel ispod Austrije koji bi ih povezao s bivšom Jugoslavijom i Jadranskim morem, piše BBC pozivajući se na češke medije

410 kilometara dug tunel drastično bi smanjio dugo i zamorno putovanje na ljetovanje na Jadransko more iz Češke, izvijestile su Lidove Noviny.

Zemlju koju bi iskopali prilikom gradnje tunela iskoristili bi za nasipanje umjetnog čehoslovačkog otoka – Adriaport. Ali plan iz 1975. godine nikad nije zaživio. Prijedlog je osmislio profesor Karel Zlabek. Izmislio je tunel koji bi povezao Češke Budejovice, u južnoj Bohemiji, s lukom Koper u Sloveniji.

Projekt je predviđao da će ultrabrzi vlakovi prevesti turiste i robu do Jadrana za oko dva sata. S radom na tunelu nikad se nije ni započelo, ali ne zato što je riječ o apsolutno nerealnom projektu. Suvremeni inženjeri kažu da bi se s gradnjom moglo započeti sutra.

Projekt nije zaživio zbog nekoliko drugih problema. Stavimo na stranu svu skupoću ovakvog megalomanskog projekta, ali jedan od ključnih razloga je to što Austrijanci sigurno ne bi dozvolili komunističkoj zemlji da gradi nekakav tunel ispod njihovih nogu, piše dopisnik BBC-ja iz Praga.

Na kraju je dodao da Česi desetljećima hrle na hrvatsku obalu u potrazi za suncem, morem i pješčanim plažama.