SMRTNI SLUČAJ

Centar za socijalnu skrb: Beba je izdvojena iz obitelji temeljem stručne procjene

07.04.2021 u 14:04

Bionic
Reading

Osječki Centar za socijalnu skrb izvijestio je u utorak kako je dvomjesečna beba, koja je u nedjelju umrla u dječjem domu "Klasje", izdvojena iz obitelji na temelju stručne procjene toga Centra. U Centru za pružanje usluga u zajednici "Klasje" su pak istaknuli da je beba umrla iako su njihovi djelatnici poduzeli sve propisane radnje.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Ivka Kavurić rekla je na konferenciji za novinare kako ih je u subotu, 3. ožujka, Zavod za neonatologiju i intenzivnu medicinu osječkog KBC-a obavijestio o liječenju bebe rođene nakon komplicirane trudnoće zbog dijabetesa majke, a koja je tijekom trudnoće u više navrata hospitalizirana.

Procijenjeno je da je svojim ponašanjem majka, koja tijekom trudnoće nije uzimala propisanu terapiju, izravno ugrozila život i zdravlje djeteta, koje je je rođeno kao neurorizično, pa je zbog zdravstvenog stanja i višestrukih dijagnoza, zahtijevalo intenzivnije praćenje i skrb, istaknula je.

Istaknula je da su u Centru procijenili kako roditelji trenutno nisu u mogućnosti zadovoljiti sve zdravstvene potrebe djeteta, te da su svojim ponašanjem izravno doveli u opasnost sebe i dijete, pa im je stoga izrečena mjera žurnog izdvajanja djeteta i privremenog smještaja u osječki Centar za pružanje usluga u zajednici "Klasje", o čemu je, na prijedlog Centra, rješenje donio osječki Općinski sud.

Ravnateljica "Klasja" Miranda Glavaš-Kul izvijestila je kako je u nedjelju, 4. travnja, medicinska sestra tijekom noći uočila da dijete ne reagira na podražaje te je odmah poduzela sve nužne i propisane radnje, pozvala hitnu pomoć, te s drugom medicinskom sestrom, počela reanimaciju, koju su nastavili djelatnici Hitne pomoći, ali stanje djeteta ostalo je nepromijenjeno.

Tvrdi kako su smještaj i skrb o djetetu tekli bez značajnijih poteškoća, da je dijete uredno hranjeno i napredovalo, da niti jednom nije imalo povišenu temperaturu, niti respiratornih poteškoća.

Prema uputama neonatologa, četiri puta je vođeno na preglede, a osim medicinskog osoblja "Klasja" u tri je navrata došla i patronažna sestra, koja je izrazila zadovoljstvo napretkom i općim stanjem djeteta, napominje Glavaš-Kul.

Istaknula je kako obdukcijski nalaz nisu dobili, pa ga stoga ne može komentirati niti iznositi više informacija.

Na pitanje kako se odlučuje da je dom bolji smještaj za dijete nego bolnica, ako je dijete ocijenjeno kao visokorizično, Glavaš-Kul je odgovorila kako je dijete žurnom mjerom izdvajanja povjereno toj ustanovi koja takvu djecu mora primiti bez obzira na to koliko korisnika trenutno ima.

Kavurić je rekla da o žurnoj mjeri izdvajanja iz obitelji odlučuje Centar za socijalnu skrb, ali da je u ovome slučaju bolnica zaključila da je dijete bilo za otpust.

Osječki KBC nas je kontaktirao zbog visokorizičnog djeteta i problema majke, njenog zdravstvenog stanja i ponašanja tijekom trudnoće.

Kad je dijete po procjeni liječnika, pedijatara i neonatologa bilo predviđeno za otpust iz bolnice, mi smo morali reagirati i odlučiti kamo s djetetom, i procijenili smo da bi za dijete daleko sigurnije bilo smjestiti ga u ustanovu, dodala je.

Istaknula je kako je Centar za socijalnu skrbi o svim okolnostima i svom postupanju izvijestio nadležno Ministarstvo obitelji i socijalne skrbi, ali nema informaciju je li Ministarstvo odlučilo poslati inspekciju.

Ravnateljice obje ustanove izrazile su sućut obitelji zbog tragičnog događaja i gubitka djeteta.

U osječko-baranjskoj Policijskoj upravi izvijestili su kako slijede daljnji izvidi, a o svemu će uputiti izvješće osječkom Županijskom državnom odvjetništvu.