za reformu socijalne skrbi

Mrak Taritaš: Problem nečinjenja je užasno velik grijeh, na primjeru smrti djevojčice vidimo kako to izgleda

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 07.04.2021 12:36
  • Objavljeno 07.04.2021 u 12:36
Anka Mrak Taritaš

Anka Mrak Taritaš

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš ustvrdila je da Sabor treba obvezati Vladu na reformu sustava socijalne skrbi te najavila da će zbog toga u saborsku proceduru uputiti zaključak kojim se traže hitne izmjene Zakona o socijalnoj skrbi te o udomiteljstvu i Obiteljskog zakona.

"Svi smo svjesni da su potrebne hitne izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, Obiteljskog zakona i Zakona o udomiteljstvu. Zbog toga ću u saborsku proceduru uputiti zaključak koji obvezuje Vladu da u suradnji sa stručnjacima pripremi plan cjelokupne reforme sustava socijalne skrbi", kazala je u srijedu Mrak Taritaš na konferenciji za novinare povodom tragične smrti djevojčice iz Nove Gradiške.

Problem nečinjenja je užasno velik grijeh i na primjeru smrti djevojčice vidimo kako to izgleda. Vlada već dugo obećava reformu socijalne skrbi, mijenjaju se ministri, a od reforme nema apsolutno ništa. U ožujku 2019. godine imali smo slučaj na Pagu, u srpnju iste godine ubijena je socijalna radnica i Vlada je tada obećala do kraja godine uputiti novi zakon u proceduru, no, do danas se ništa nije dogodilo, upozorila je.

Premijer i resorni ministar smrt djevojčice u Novoj Gradišci "koriste u PR svrhe" pa primaju različite udruge, što je dobro, ali, dodaje, bilo bi dobro znati koliko puta su se premijer i ministar sastali s udrugom Adopta koja se godinama bavi posvojenjem djece, napomenula je.

"Ministar Josip Aladarović izjavio je da odgovornost leži na svima, što nije istina. Odgovornost, prije svega, leži na ministru, premijeru i HDZ-ovoj Vladi koja već šest godina vodi državu, a time i sustav socijalne skrbi, no, za njihovog mandata u dvije godine dogodile su se već tri strašne tragedije. Ne može se samo obećavati nego se treba hitno i ozbiljno prihvatiti posla i mijenjati zakone, a treba slušati socijalne radnike koji se svakodnevno susreću sa životnim tragedijama jer oni dobro znaju što u sustavu treba mijenjati", istaknula je Mrak Taritaš.

Dodala je da su svjesni da promjena zakona neće biti dovoljna nego treba voditi računa o edukacijama, o broju zaposlenih, o ljudima koji svakodnevno svoj posao nose doma. Socijalni radnici nisu zaslužili nikakav linč nego pristojne zakone i reformu sustava kako bi bio djelotvoran. Ako jedan socijalni radnik vodi računa o 200 obitelji i ako ima 200 radnih dana, onda je jasno koliko o njima može voditi računa, napomenula je.

"Svako nečinjenje, svaka inercija, svaka cijena za to je previsoka, a mi reagiramo samo kad vidimo ovakve ekstremne slučajeve, no, problemi se događaju svaki dan. Pokazalo se da interes djeteta treba biti prvi interes i stoga poručujem premijeru i ministrima da se prime posla, donesu suvisle zakone jer se grijeh nečinjenja obija o glavu svima", poručila je čelnica GLAS-a.

Podsjetila je i da je predložila izmjenu OIB-a za posvojenu djecu jer djeca koja su posvojena prije 2015. godine imaju stari OIB i svaki put tu djecu, kada dođu kod liječnika, prozivaju imenom koje su imali prije posvojenja, dodavši da ne razumije zašto Vlada ne želi to promijeniti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!