VELIKI ZALOGAJ

Čelnik Zelenih u EU parlamentu: Novi ZPP je skandalozno prodavanje magle

24.11.2021 u 09:30

Bionic
Reading

Reforma Zajedničke poljoprivredne politike EU-a koju je Europski parlament podržao u utorak primjer je manipulacije zelenim politikama kako bi se sačuvao status quo, ocjenjuje Philippe Lamberts, supredsjedatelj kluba Zelenih u Europskom parlamentu

"Ovo je jedan od najgorih slučajeva 'greenwashinga' , ako ne i najgori", rekao je Lamberts za Hinu nakon glasanja u kojemu je velika većina eurozastupnika podržala prijedlog nove Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP).

"Greenwashing" termin je koji se sve učestalije koristi za ekološki marketing iza kojeg nema konkretne akcije.

Europski parlament u utorak je odobrio reformu europske poljoprivredne nakon pregovora s Komisijom i Vijećem koji su trajali od više od tri godine.

Zagovornici predložene reforme isticali su kako ona, među ostalim, osigurava tranziciju prema "zelenim" poljoprivrednim praksama, snažniju zaštitu radnika te više slobode državama članicama u kreiranju njihovih poljoprivrednih strategija.

U raspravi koja je prethodila glasovanju najoštriji kritičari nove politike bili su zastupnici iz kluba "Zelenih".

Prodavanje magle

Lamberts tumači da je problem novog ZPP-a to "što je lobi poljoprivredne industrije uložio golemi napor da se očuva status quo bojeći ga u zeleno".

"Za, kako ih zovu, eko-sheme trebalo bi ići 30 posto ZPP-a, više nego ikada, pa se pitate kako se Zeleni mogu tome protiviti jer to nikada nije bilo zelenije. Zelenim, međutim, možete nazivati što god hoćete", tumači belgijski eurozastupnik.

"Ako želite biti organski poljoprivrednik imate dugi niz pravila koja morate poštivati, no ako želite oznaku 'visoke okolišne kvalitete', dobit ćete je bez da bilo što promijenite. Time se tzv. 'zeleni' novac uzima iz ZPP-a i daje onim poljoprivrednicima koji ništa ne žele promijeniti. Na papiru 30 posto izgleda puno, a u stvarnosti najzeleniji farmeri danas dobivaju manje nego prije", tvrdi Lamberts.

Lamberts ocjenjuje da je to "skandalozno, ali i tipično".

"Logika ZPP-a je još uvijek logika temeljena na hektarima, ako imate veliku farmu dobivate puno, a malo ako imate malu, bez obzira koliko dobro održavate eko-sustav", kazao je.

"Mogu oni to nazivati promjenom, ali zapravo ZPP-om podržavaju produktivnost i poljoprivrednu industriju, umjesto da ga koriste kao instrument da poljoprivredu učine zelenom".

"Izazivam bilo koga od zastupnika socijaldemokrata ili pučana da se izravno suočimo u raspravi u kojoj ću im dokazati na temelju činjenica, a ne slogana i prodavanja magle, da samo brane interese lobija industrijske poljoprivrede", poručio je Lamberts.

Korak unatrag

Belgijski parlamentarac ocjenjuje da novi ZPP ne odražava strategije EU za promicanje lokalne, klimatski prihvatljive proizvodnje i zaštite bioraznolikosti.

"U ovom ZPP-u ne vidim ni traga strategije 'Od polja do stola'. U toj strategiji postoji kvantitativni ciljevi, posebice glede smanjenja uporabe pesticida. Sada govore da žele ZPP učiniti zelenijim, ali odmah odbiju kad ih pitate da se u ZPP stave i obvezujući ciljevi".

Davanje više ovlasti članicama u definiranju svojih poljoprivrednih politika ocjenjuje korakom unatrag.

"Vraćaju ZPP zemljama članicama, što znači da to više nije stvarna zajednička i europska poljoprivredna politika nego su to europske poljoprivredne subvencije koje se dijeli na nacionalnim razinama", kaže Lamberts.

"Na europskoj razini kažemo da 30 posto ide za eko-sheme, no zemljama članicama prepušteno je da odrede što je eko-shema. A tu članice mogu varati, što je i bila zamisao, i činiti što žele, u osnovi braniti status quo".

Političke kukavice

Lamberts ovakvu reformu europske poljoprivrede u potpunosti odbacuje.

"Netko me pitao što bih promijenio u ZPP-i odgovorio sam - sve".

"Temeljna logika ZPP-a je pogrešna. Ta stvar, kakva je danas, ne može se popravljati. No manjina smo i takav je život. No mislim da su posebice mladi siti usr..ih političara prodavača koji pričaju i pjevaju o zelenom, prave se da su zeleni, a kada dođu do ključnog trenutka učine suprotno", rekao je u razgovoru za Hinu.

Lamberts kaže da bi Zeleni željeli ZPP koji će osloboditi poljoprivrednike, pomažući da se održe tijekom prijelaza na održivu poljoprivredu.

"Mali poljoprivrednici su zarobljenici tržišnih odnosa koji ih primoravaju na rast i neekološke prakse kako bi opstali", tumači Lamberts.

U organskoj poljoprivredi bi oni trebali biti ti koji diktiraju cijene, suprotno od sadašnjeg stanja u kojem ovise od pomoći, bankama, cijenama koje im nameću proizvođači opreme.

"U tome im ZPP može pomoći, ali za takav pristup treba hrabrosti za suprotstaviti se sistemu. Većina mojih kolega u parlamentu te hrabrosti nema", zaključio je Lamberts.

Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) jedna je od temeljnih zajedničkih politika EU-a te joj je namijenjeno oko trećine financijskog okvira EU-a za razdoblje od 2021-2027. S nešto manje od 390 milijardi eura trebala bi podržavati šest do sedam milijuna europskih poljoprivrednika i jamčiti prehrambenu samodostatnost Unije.