klimatska kriza

Čelnici 'Skupine Arraiolos', među njima i Milanović, poslali apel za Sredozemlje

03.08.2023 u 11:19

Bionic
Reading

Predsjednici država članica 'Skupine Arraiolos' s područja Sredozemlja potpisali su 'Apel za Sredozemlje', izvijestili su iz Ureda predsjednika RH

Zbog katastrofalnih šumskih požara i drugih prirodnih katastrofa s kojima se suočavaju ljudi i države na području Sredozemnog mora, predsjednici država „Skupine Arraiolos“ iz Sredozemlja dogovorili su i usvojili Zajedničku deklaraciju “Apel za Sredozemlje” kojoj je cilj podizanje svijesti o potrebi učinkovitog i brzog odgovora na posljedice klimatske krize. Šest šefova država, među kojima je i predsjednik RH Zoran Milanović, pozivaju sve države Sredozemlja, Europsku uniju i međunarodnu zajednicu da se uključe u zajedničke napore kako bi se zaustavili i preokrenuli učinci klimatske krize, izvijestili su iz Ureda predsjednika RH. Skupina Arraiolos je neformalna skupina predsjednika država članica EU-a bez izvršnih ovlasti.

Tekst Deklaracije koju su potpisali predsjednici Hrvatske, Grčke, Italije, Malte, Portugala i Slovenije objavljujemo u nastavku:.

APEL ZA SREDOZEMLJE

„Kao što se i očekivalo, klimatska kriza je stigla i poprimila eksplozivne razmjere, do te mjere da se sada govori o ‘klimatskom izvanrednom stanju’. Glavni tajnik UN-a krajem srpnja je nazvao aktualnu krizu stanjem ‘globalnog ključanja’. Njezini su učinci posebno vidljivi u našoj regiji, Sredozemlju, koja je teško pogođena i izložena neposrednom riziku ne samo od nestašice vode i električne energije, već i od poplava, rasprostranjenih toplinskih valova, požara i opustinjavanja. Ekstremni prirodni fenomeni uništavaju ekosustav i ugrožavaju našu svakodnevicu, naš način života.

  • +15
Požar u Grčkoj Izvor: EPA / Autor: DAMIANIDIS LEFTERIS

Nema više vremena za gubljenje, nema više vremena za kompromise iz političkih ili ekonomskih razloga. Imperativ je djelovati i poduzeti hitne, učinkovite inicijative. Sve zemlje Sredozemlja moraju se koordinirati i reagirati, odnosno uključiti u zajedničke napore kako bi se zaustavili i preokrenuli učinci klimatske krize.

  • +30
Posljedice velikog požara na Čiovu Izvor: Pixsell / Autor: Joško Herceg

Dužnost je svih nas djelovati u tom smjeru i usvojiti konkretne politike u tom nastojanju. Podići javnu svijest, obrazovati i nadahnuti u svima etiku odgovornosti prema okolišu. Ne samo za sadašnjost, nego i za budućnost naše djece i naraštaja koji dolaze.

Požar na Čiovu Izvor: Društvene mreže / Autor: Ivo Cagalj // Pixsell

Šefovi država sljedećih zemalja Sredozemlja i članovi „Skupine Arraiolos“ obvezuju se da će u potpunosti podržati zajedničko djelovanje i inicijative te apeliraju na Europsku uniju, ostale zemlje Sredozemlja i međunarodnu zajednicu da ovo pitanje drže visoko na svojoj političkoj agendi.“