UJEDINJENI PROTIV NASILJA

Čelnici Europske unije osudili teroristički napad u Beču kao 'kukavički čin'

03.11.2020 u 00:07

Bionic
Reading

Europska unija snažno je u ponedjeljak navečer osudila simultane terorističke napade u središtu Beča, koje je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel nazvao "kukavičkim činom".

"Europska unija snažno osuđuje taj kukavički čin koji gazi život i naše ljudske vrijednosti. Suosjećam sa žrtvama i stanovnicima Beča nakon večerašnjega strašnoga napada. Mi smo uz Austriju", napisao je Michel na Twitteru.

Šef europske diplomacije Josep Borrell napisao je da je "šokiran i potresen" napadima, ocijenivši da je riječ o "činu kukavištva, nasilja i mržnje".

"Suosjećam sa žrtvama i njihovim obiteljima, kao i s građanima Beča. Mi smo uz vas", dodao je u svojem tweetu.

"Posvuda na našem kontinentu ujedinjeni smo protiv nasilja i mržnje", poručio je predsjednik europskoga parlamenta David Sassoli.

Najmanje dvije osobe, među kojima i napadač, ubijene su u simultanim terorističkim napadima u ponedjeljak navečer u središtu Beča, objavilo je austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova.

  • +18
Napad u Beču Izvor: EPA / Autor: CHRISTIAN BRUNA

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer rekao je televiziji ORF da je nekoliko napadača otvorilo vatru na šest lokacija blizu središnje bečke sinagoge.

Policija je blokirala područje i traga za više napadača koji su još u bijegu. Jedan od njih ubijen je u sukobu s policijom. Druga žrtva je civil. U obračunu je teško ranjen i policajac.