'Razgovori moraju završiti'

Čelnica njemačkog SPD-a poziva na prekid predgovora s Iranom

17.10.2022 u 08:03

Bionic
Reading

U svjetlu brutalnog pokušaja gušenja masovnih protuvladinih prosvjeda u Iranu, stranka njemačkog kancelara Olafa Scholza pozvala je na prekid razgovora s Teheranom oko iranskih nuklearnih ambicija.

"Razgovori moraju završiti", rekla je Saskia Esken, čelnica vodeće stranke u koalicijskoj vladi, u nedjeljnom gostovanju u programu ZDF-a.

"Došlo je vrijeme da kažemo: 'Dosta je, tu povlačimo crtu'", izjavila je Esken ističući odnos prema ženama i muškarcima koji su izašli na iranske ulice kako bi prosvjedovali.

Njemačka je, uz SAD, Veliku Britaniju, Rusiju, Kinu i Francusku, dio pregovaračkog tima koji s Iranom vodi razgovore o obnovi dogovora o nuklearnom programu iz 2015., koji za cilj ima spriječiti ovu državu u proizvodnji nuklearnog naoružanja.

Pregovori su zastali 2018., nakon povlačenja Sjedinjenih Država iz pregovaračkog tima. Američka vlada je nedavno poručila da ne vidi način na koji bi ovaj dogovor mogao biti oživljen u skoroj budućnosti.

Stručnjak za vanjsku politiku pri njemačkom SPD-u Nils Schmidt istovremeno je za istu televiziju izjavio da prekidanje pregovora ne bi bio odgovoran pristup u vanjskoj politici.

"Iran s nuklearnim naoružanjem bio bi izravna prijetnja za sigurnost Izraela, to bi predstavljalo prijetnju za stabilnost u regiji i predstavljalo rizik od pojave utrke u naoružavanju", izjavio je Schmidt.

Ministri vanjskih poslova zemalja Europske unije bi u ponedjeljak u Luxembourgu trebali raspravljati o razvoju događaja u Iranu, a u planu je nametanje novih sankcija toj državi od strane EU, kao odgovor zbog napada na prosvjednike. Prema diplomatskim izvorima, sankcije bi se trebale odnositi na pojedince i organizacije koje su odgovorne za nedavno brutalno suzbijanje prosvjeda. 

Prosvjedi su započeli nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini, koja je umrla u zatočeništvu iranske policije za čudoređe, gdje je završila zato što je u javnosti otkrila svoju kosu.

Prosvjednici su pripadnike policije optužili za uporabu nasilja. No, policija je te optužbe odbacija.