uskoro optužnica

Završena istraga afere s poticajima, doznaje se kako su se bivši ministri branili na ispitivanju

20.10.2022 u 09:52

Bionic
Reading

Nikad do sada u hrvatskoj povijesti jednom optužnicom nisu bile obuhvaćena čak četiri ministra. Međutim, izgledno je da će takva optužnica ubrzo biti podignuta, piše u četvrtak Jutarnji list.

Premda su sada sva četvorica već napustili dužnost, u trenutku pokretanja istrage protiv njih, u veljači ove godine, trojica od njih: Darko Horvat, Boris Milošević i Josip Aladrović sjedili su u aktualnoj Vladi. Četvrti, Tomislav Tolušić, bio je smijenjen sedam mjeseci prije.

Nedavno je, pak, Uskok, nakon sedam mjeseci, zaključio istragu protiv svih njih te se, ne dođe li do nekog iznenađujućeg obrata, u zakonskim rokovima očekuje podizanje optužnice.

Sama akcija, kada je 19. veljače ove godine policija po nalogu Uskoka uhitila Horvata, tada aktualnoga ministra graditeljstva i državne imovine, te kada se doznalo da su uz njega osumnjičeni i potpredsjednik Vlade Milošević te ministar rada Aladrović, čitavu izvršnu vlast izula je iz cipela te su se čak pojavile spekulacije kako bi moglo doći do pada Vlade.

Optužbe su više-manje poznate, a riječ je o događajima iz 2018. godine. Najveći dio optužbi odnosi se na namještanje potpora za područja naseljena nacionalnim manjinama, a za što su osumnjičeni Horvat koji je 2018. bio ministar gospodarstva, njegova pomoćnica iz toga vremena Ana Mandac te Tolušić, Milošević, ravnateljica Uprave za potpomognuta područja Katica Mišković i državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac.

Optužbe protiv Aladrovića, pak, odnose se na dva slučaja sređivanja zapošljavanja u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO).

  • +20
Tomislav Tolušić izlazi iz Remetinca Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Ono što međutim do sada nije bilo poznato, a što se samo u natruhama moglo zaključiti iz izjava odvjetnika, jest kako su se osumnjičenici branili. Naime, osim, Ane Mandac, koja je i prva ispitana i koja u potpunosti priznaje djelo i pritom teretila ostale, svi ostali okrivljenici ga poriču.

Također, osim nje, na pitanja Uskokovih tužitelja pristao je odgovarati jedino njezin bivši šef, Horvat. Mandac i Horvat jedini su ispitani u veljači, a ostali osumnjičenici ispitani su tek u lipnju.

Horvat je na ispitivanju želio sve objasniti pa se zapleo, Aladrović i Tolušić bili su kratki, a Milošević se raspričao, piše novinar Jutarnjeg lista Marin Dešković.