vremenska prognoza

Čeka nas topli i sunčani vikend, a od utorka stiže prava zima

26.10.2019 u 07:54

Bionic
Reading

Samo do ponedjeljka imati ćemo stabilno vrijeme - pretežno sunčano i posebice danju iznadprosječno toplo, ali ujutro u mnogim kopnenim krajevima maglovito i svježe, po nekim nizinama čak prohladno, uz mogućnost mraza, osobito po kotlinama Gorskog kotara i Like, te u unutrašnjosti Dalmacije, gdje je i u petak najniža temperatura zraka bila oko 0 °C, pri tlu u Gospiću čak i -2 °C.

Od utorka počinje cjelodnevno vrijeme primjereno kraju listopada i početku studenoga. Štoviše, barem ponegdje vjerojatno i hladnije nego što je uobičajeno. I pritom promjenljivo oblačno, povremeno s kišom, u gorju mjestimice i snijegom, javlja HRT.

Pretežno sunčano bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Međutim, ujutro valja računati na maglu, koja se ponegdje može zadržati sve do podnevna. Jutro svježe, a najviša dnevna temperatura kao da je kraj rujna, a ne listopada - uglavnom između 20 i 23 °C. U višem gorju i na sjevernom Jadranu sunčano.

U nizinama Gorskog kotara i Like u prvom dijelu dana bit će magle i niskih oblaka, a zatim će prevladavati sunčano. Uz obalu će puhati u početku umjerena bura koja će oslabjeti, a prema otvorenom moru zapuhat će sjeverozapadnjak. Jutro u gorskim krajevima svježe, uz temperaturu između 0 i 5 °C, a danju posvuda toplo, između 21 i 24 °C.

Još toplije u Dalmaciji, uz najvišu temperaturu između 23 i 27 °C. Prevladavat će sunčano, a uz slab vjetar, ujutro buru, danju sjeverozapadnjak more će biti malo valovito, nekima vjerojatno i ugodno za kupanje. Još ugodnija - 22 ili 23 °C - bit će na jugu našeg dijela Jadrana, a uz sunčano vrijeme i slab vjetar temperatura zraka bit će između 23 i 26 °C.

I u nedjelju na kopnu pretežno sunčano i iznadprosječno toplo, ujutro i dio prijepodneva uz maglu i niske oblake. U ponedjeljak postupno naoblačenje, a u utorak valja računati na kišu. Bit će osjetno hladnije, pa krajem utorka i u noći na srijedu u najvišem gorju može biti i snijega. Oborina će još biti i u srijedu, a temperatura će biti primjerena dobu godine.