TUMAČENJE DHMZ-A

Čeka li nas stvarno ekstremno vruće ljeto s požarima?

13.05.2016 u 14:22

Bionic
Reading

Poznati američki meteorološki servis AccuWeather objavio je svoju uobičajenu dugoročnu prognozu u kojoj je najavio da će nadolazeće ljeto u istočnijim dijelovima Sredozemlja biti vruće i sušno.

To će, piše služba, u Italiji i na Balkanu uzrokovati suše, probleme u poljoprivredi pa i požare. Istovremeno za središnje dijelove Europe prognoza predviđa nešto niže temperature, ali i mjestimična olujna nevremena.

Neki naši mediji na ovu su prognozu već reagirali naslovima koji najavljuju ekstremo vruće ljeto. No poznato je da je AccuWeather servis koji obično prvi izlazi s dugoročnim prognozama za određene sezone. To je vjerojatno jedan od razloga zbog kojih se one prate s popriličnim senzacionalizmom.

Natprosječno toplo, ali ne i ekstremno

Naša meteorologinja Dunja Plačko iz DHMZ-a kaže da ove najave nisu daleko od istine, ali nisu niti neočekivane, iako se ne temelje na dovoljnom broju informacija i modela da bi se mogle uzimati kao osobito pouzdane.

'DHMZ izrađuje dugoročne sezonske prognoze za tri mjeseca unaprijed. Za ovo ljeto mi ćemo uobičajeno napraviti prognozu krajem svibnja', najavila je Plačko i pojasnila:

'Sezonske prognoze zahtijevaju interpretaciju velike količine prognostičkog materijala, a oni su dobiveni računalnim modelima. Ovu prognozu koju je objavio AccuWeather ja bih uzela s rezervom. Naime, mi dugoročne prognoze s razlogom radimo krajem svibnja; čekamo veći broj prognostičkih materijala kako bismo na temelju šire slike dali procjene. Poznato je da one ne pokazuju kako će točno vrijeme izgledati u nekom danu ili tjednu, već pokazuju tendencije vremena u dužem razdoblju. Prognoza AccuWeathera je interpretacija jednog prognostičkog modela, s određenom sklonošću senzacionalizmu. No ako je podrobnije analizirate vidjet ćete da je to prilično uobičajena prognoza za ljeto u našim krajevima. Naime, za očekivati je da će se trend toplog ljeta kod nas nastaviti. S druge strane neke specifične informacije, poput najava olujnih nevremena, izgledaju malo previše precizne da bi se mogle uzeti kao vjerodostojne. Mislim da se upravo tu malo teži senzacionalizmu.'

Plačko kaže da El Nino tijekom ljeta u našim krajevima više neće imati neku važnu ulogu te da za sada nema signala za neka ekstremna odstupanja:

'Prema podacima s kojima trenutno raspolažemo u DHMZ-u u ljetu koje je pred nama postoji umjerena do velika vjerojatnost da će temperature biti nešto više od prosjeka, odnosno da će ljeto biti toplije. Trenutno nema signala za neka ekstremna odstupanja, odnosno da će toplinski valovi biti učestali, kao što je to primjerice bilo prošlog ljeta kada smo ih imali čak pet. Postoji nešto jači signal da će lipanj i srpanj biti nešto topliji od prosjeka, a kolovoz čak prosječan ili tek malo topliji.'

Prema našoj meteorologinji oborine bi se mogle još više kretati unutar prosjeka, no to ne znači da mjestimično neće biti suša.

'Modeli malo teže prognoziraju oborine, no prema dostupnim materijalima očekuje se prosječna količina kiše. Ipak treba imati na umu da u Dalmaciji postoje mjesta u kojima u kolovozu mjesečno padnu količine kiše koje su tek malo različite od nule, možda litra ili dvije po metru. Stoga ako kažete da će biti sušno to znači da će oborine biti blizu prosjeka. No gledajući globalno nema nekih izrazitih signala da bi oborine odstupale od prosjeka bilo u pozitivnom ili u negativnom smislu', zaključila je Plačko podsjetivši još jednom da će njihova dugoročna prognoza biti dostupna na stranicama DHMZ-a krajem mjeseca.

Ako ništa drugo čini se da se svi slažu da bismo mogli imati dobru turističku sezonu, barem što se vremena tiče.