na crnoj listi SAD-a

Ćesić Rojs: Kolinda me raočarala, Milanović se ponaša kao državnik

01.08.2020 u 16:01

Bionic
Reading

Ljubo Ćesić Rojs je na 'crnoj listi' američkog State Departmenta zbog čega mu je onemogućeno putovanje u SAD, Kanadu i Australiju, a blokirani su mu i neki računi. Naime, na spornoj listi je završio zajedno s generalima Antom Gotovinom i Rahimom Ademijem, čija su imena nakon oslobađajućih presuda u Haagu maknuta, ali Rojsovo je ostalo na listi. Godinama on već nastoji isposlovati micanje svog imena s tog popisa, a sada je dobio saveznika - predsjednika Republike Zorana Milanovića

'Milanović me pozitivno iznenadio. Nije bilo vrata na koja ja nisam kucao, to mi je bilo stavljeno na vrat još kad sam bio zastupnik. Predsjednik kluba HDZ-a tada je bio Šeks i kad je to izašlo, ja sam htio postaviti pitanje, ali on mi nije dao da postavim u ime kluba. Ja sam ga tada htio tući. Htio sam ga za kragnu uhvatiti, htio sam ga udaviti ' ispričao je Rojs za 24 sata.

Što se razloga zbog kojih je završio na crnoj listi, Rojs kaže da ne zna o čemu se radi. Tvrdi da od 2010. nema tekući račun, nema posla, 'kao da sam terorist'.

Zamislite. Nitko nije htio ništa. Bio sam dvaput kod Plenkovića, on se, ajde, pokrenuo, rekao je ministrici Pejčinović Burić da vidi što je s time, ona me nazvala i rekla da će me zvati naši iz Washingtona, ali nitko me nije nazvao, priča Rojs.

Za pomoć se obratio i bivšoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

'Ja sam se obratio predsjednici i donio joj dokumente o mojoj ulozi u HVO-u. A ona mi je obećala da će dati papirić predsjedniku Trumpu. Ozbiljno, rekla je: 'Ja idem u Ameriku za četiri dana, turit ću Trumpu u džep' , priča razočarani Rojs.

Na kraju se obratio Milanoviću.

'Ja sam to rekao i njemu, a on je odmah prihvatio i rekao svojim ljudima. Iznenadio me, za dva dana su se već raspitivali za mene u ambasadi i rečeno je da se pokrenulo sve. A što se tiče Kolinde, razočarala me strašno. Ja bih se pobio za nju, ali ovo... Da je jedan papirić napisala, a ona ništa. I što bi vi sad rekli? Sinoć mi ministar Grlić Radman šalje poruku da je bio na večeri s veleposlanikom i usput razgovarao o meni. To se tako ne radi, na večeri se pričaju šale, a ne ozbiljne stvari. Ne turaju se papirići. Što se tiče Milanovića, on se postavio kao državnik, a ovo sve dosad je bila lakrdija. Jedino, ajde, moram priznati korektan razgovor s Plenkovićem, ali što ćeš kad je pustio to na tu Pejčinović Burić', ispričao je Rojs za 24 sata.