Zakon Magnitsky

Čečenski čelnik ostao bez Facebooka i Instagrama zbog američkih sankcija

28.12.2017 u 06:50

Bionic
Reading

Sjedinjene Države uvele su početkom tjedna sankcije za 52 pojedinca i organizacija iz Rusije, Uzbekistana, Ukrajine i Pakistana zbog kršenja ljudski prava i korupcije prema Zakonu Magnitsky, priopćilo je američko ministarstvo financija, precizirajući kako su na popisu sankcioniranih kontroverzni čečenski čelnik Ramzan Kadirov te sin glavnog ruskog državnog tužitelja Artjom Čajka

Na popisu je ukupno 13 pojedinaca i 39 organizacija povezanih sa njima, a kao novost u sklopu Zakona Magnitsky američke društvene mreže Facebook i Instagram ugasile su na Badnjak profile čečenskog vođe Ramzana Kadirova.

Kadirov je prije gašenja profila imao više od tri milijuna pratitelja na Instagramu i blizu 760.000 pratitelja na Facebooku.

Čečenski lider ironično je komentirao priopćenje o sankcijskom popisu kazavši kako 'ionako ne bi išao u SAD ni da mu obećaju sve devizne rezerve zemlje'.

'Bijedni Amerikanci! Jedna mala, ali ponosna Čečenska Republika ne daje mira čitavoj državi!', napisao je Kadirov.

Pored Kadirova na popisu se našao i Artjom Čajka kao jedini ruski državljanin na popisu.  

U priopćenju se navodi kako je Čajka 'iskoristio položaj svejog oca da nepošteno pribavi državna sredstva i ugovore'.

Sergej Magnitsky, po kojem je zakon dobio ime, bio je pravnik investicijskog fonda Hermitage te je pritvoren 2008. Nakon što je optužio dužnosnike ruskog ministarstva unutarnjih poslova da su sudjelovali u krađi 230 milijuna državnog novca.

Isti ti dužnosnici Magnitskog su kasnije optužili za utaju poreza, te je pritvoren i umro je u zatvoru 2009. zbog toga što mu nije, kako je utvrđeno, pružena odgovarajuća liječnička skrb.

Ruski istražitelji zatvorili su u ožujku 2013. slučaj zbog nedostatka dokaza koji bi potvrdili da je počinjen zločin. Jedina osoba koja je bila optužena u ovom slučaju, bivši zamjenik direktora zatvora Dmitrij Kratov oslobođen je krajem prosinca 2012. godine.

SAD su u prosincu 2012. usvojile Zakon Magnitsky kojim su uvedene vizne i gospodarske sankcije osobama koje su, po ocjeni Washingtona, krive za smrt tog ruskog pravnika.