KATOLICI KOJI DRUGAČIJE MISLE

Časna sestra digla glas: Prcela ne govori u naše ime'

11.05.2016 u 19:44

Bionic
Reading

Mlaka i ne potpuno određena reakcija Katoličke crkve na nedjeljnu propovijed splitskog dominikanca Luke Prcele, koji je na misi prenošenoj putem javne televizije veličao NDH, ponukala je tri intelektualke - među kojima i jednu redovnicu - na javnu izjavu kojom žele izraziti stav 'drugačije mislećih katolika'

'Dana 8. svibnja ove godine HRT je prenosila nedjeljnu misu što ju je predvodio prior dominikanskog samostana u Split, Luka Prcela. Tom prilikom Prcela je u svojoj propovijedi zamjerio onima koji osuđuju Nezavisnu državu Hrvatsku. Budući da je svoju zamjerku izrekao u javnom prostoru, ona nije više tek privatni stav pojedinca, nego i javni stav Crkve kojoj i mi pripadamo. Stoga smo očekivale da će se predstavnici crkvenih institucija jasnije i oštrije od toga stava ograditi', stoji u pismu koje su uputile profesorica biblijske hermeneutike Jadranka Brnčić, zatim teologinja i mirovna aktivistica Ana Raffai te redovnica Isusovih malih sestara Vesna Zovkić.

'Kao kršćanke i građanke želimo jasno reći svoj 'ne': ne želimo da se liturgijski i medijski prostor zloupotrebljava za promicanje ideja koje su u potpunoj suprotnosti s Evanđeljem i zabrinjava nas svako javno ili prešutno njihovo podržavanje. Progovaramo u ime svoje savjesti i iz želje da oltar ostane mjesto navještaja Isusove poruke i da joj kao Crkva budemo vjerni', nastavlja se dalje u pismu.

Tportal je kontaktirao časnu sestru iz zagrebačke Dubrave Vesnu Zovkić, jednu od potpisnica, koja kaže da se na javno obraćanje odlučila jer želi da se čuje glas katolika koji misle drugačije.

Volim svoju Crkvu, i zbog ljubavi prema Bogu i čovjeku trebamo graditi mostove i uvijek ostati ljudi, kaže sestra
Zovkić.

U Dubravi ona živi u zajednici s dvije Hrvatice te jednom Belgijankom i jednom Talijankom - i sve su, kaže, osjetljive na dijalog i vrijednosti Evanđelja. Ne uzimamo se previše ozbiljno, ali želimo da se naš glas čuje, kaže ona.