BIVŠI PREDSJEDNIK U AKCIJI

Carter u spasilačkoj misiji u Sjevernoj Koreji

24.08.2010 u 07:50

Bionic
Reading

Bivši američki predsjednik Jimmy Carter otputovat će u Sjevernu Koreju kako bi u privatnoj misiji pregovarao o puštanju zatočenog američkog državljana, izvijestili su mediji u ponedjeljak kasno navečer.

Carter će otputovati u narednih nekoliko dana, najvjerojatnije sa svojom ženom i kćeri, u namjeri da američki učitelj Aijalon Mahli Gomes bude oslobođen iz sjevernokorejskog zatvora, objavio je časopis Foreign Policy na svojoj internetskoj stranici citirajući dva Carterova suradnika.

Tridesetogodišnji Gomes iz Bostona u travnju je osuđen na osam godina zatvora jer je tri mjeseca ranije uhićen dok je iz Kine ilegalno ulazio u Sjevernu Koreju.

Časopis navodi da je početkom kolovoza američki State Department poslao četveročlano izaslanstvo u Pyongyang da posjeti Gomesa, no oni ga nisu uspjeli osloboditi. Dodaju da s Carterom neće ići ni jedan dužnosnik američke vlade.

Posjet bivšeg američkog predsjednika Koreji dogodit će se na vrhuncu napetosti koje su počele nakon što je u ožujku potopljen južnokorejski ratni brod u kojem je poginulo 46 članova posade.

Sjeverna Koreja odbacuje ikakvu povezanost s ovim događajem.