'Carnival Breeze'

[FOTO/VIDEO] Kruzer s 93 hrvatska mornara uplovio u dubrovačku luku Gruž, krenulo iskrcavanje

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 26.05.2020 13:15
  • Objavljeno 26.05.2020 u 11:44
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic

Kruzer "Carnival Breeze" britansko-američke kompanije "Carnival Cruise Lines", na kojem su u postupku repatrijacije i 93 hrvatska pomorca, uplovio je u utorak ujutro u dubrovačku luku Gruž, kao odredišnu luku za postupak repatrijacije pomoraca u matične države

Osim Hrvata, na brodu kapaciteta 3700 putnika su i pomorci i brodsko osoblje iz Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije, Srbije, Italije, Bjelorusije i Bugarske. Oni će po iskrcaju biti u svoje domovine prevezeni charter letovima ili autobusima, a prema uputstvima epidemiologa. MUP će obaviti formalnosti pregleda dokumenata.

'Evo, uplovio je u grad, taman smo ga vezali. Krenulo je iskrcavanje, već dolaze autobusi po ljude. Ne znam vam hoće li ostajati u izolaciji, ne pitajte mene to', kazali su za 24 sata iz dubrovačke Lučke uprave nešto iza 11 sati.

Romano Perić, ITF koordinator, iznio je za Dubrovački vjesnik točne brojke nacionalnosti na brodu Carnival Breeze: 'Hrvata je 93. Ostali su uglavnom iz okruženja - 48 je državljana Crne Gore, 215 državljana Srbije, oko 105 državljana iz BiH, a tu je veliki broj Albanaca. Za sve koji mogu doma cestovnim putem, omogućen im je transport'. Tu su i dva čarter leta za Talijane, jedan je let za Bugarsku, te dva za Bjelorusiju. Ukupan je broj 1100 članova posade koji će biti repatrijalno iz Dubrovnika. Pretpostavljamo da bi brod Carnival Breeze u gruškoj luci trebao ostati dva dana, ali vidjeli ste s Carnival Magicom, isto je trebao ostati dva dana, ali još je tu. No, to nije nikakav problem, sve je to dogovoreno s kompanijom i s vlastima i sve teče po planu', objasnio je.

Što se tiče protokola zbog epidemije korona virusa, Perić je za Dubrovački vjesnik rekao: 'Ovdje je isključivo posada koja je prekrcana s drugih brodova, pa su u statusu putnika. Oni su 40-50 dana na brodu, na brodu je i medicinski tim i svaki dan im je tri puta mjerena temperatura. Bilo tko, tko je imao poblem, imao je skrb na licu mjesta. Bila je to svojevrsna karantena na brodu. Po zadnjem protokolu im se mjeri temperatura i kad izađu s broda'.

  • +1

Kruzer Carnival Breeze s Hrvatima usidrio se u Dubrovniku

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic

Dolasku kruzera "Carnival Breeze", koji je u dubrovačku luku Gruž zbog promjene plana plovidbe i ne pristajanja u Italiji uplovio dan ranije od najavljenog, prethodio je "Carnival Magic", koji je 20. svibnja iskrcao oko 760 pomoraca.

Zbog ograničenja uzrokovanih pandemijom koronavirusa, pomorci diljem svijeta već mjesecima imaju problem sa smjenama i povratkom u domovinu.

Procjenjuje se kako je oko osam tisuća hrvatskih pomoraca tako 'zapelo' po oceanima diljem svijeta.

Kruzer Carnival Breeze usidrio se kraj otočića Daksa

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

  • +3

Iskrcavanje s kruzera Carnaval Breeze

Izvor: Cropix / Autor: Bozo Radic / CROPIX

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!