NEZADOVOLJNI SVOJIM PRAVIMA

Carinci prijete štrajkom u srcu turističke sezone

11.07.2017 u 18:47

Bionic
Reading

Carinski sindikat Hrvatske (CSH) najavio je u utorak pokretanje industrijske akcije kako bi zaštitio članstvo zbog najave jednostranog donošenja uredbe o njihovim pravima ne uspije li postupak mirenja, a iz Carinske uprave opovrgavaju njihove navode, izražavaju otvorenost za socijalni dijalog te pozivaju na zajednički radni sastanak

 CSH poziva Vladu i Ministarstvo financija da učine sve da štrajka ne bude.

"Štrajk nam nije u interesu, pogotovo u vrijeme turističke sezone, znamo otkuda dobivamo plaće i sindikat će učiniti sve kako bi se postigao dogovor, no ne dođe li do toga, sigurno će organizirati industrijske akcije dok carinski službenici ne dobiju prava koja im pripadaju", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik CSH-a Rino Štorić.

"Mirenje počinje u četvrtak poslijepodne i traje pet dana, i nakon toga ćemo znati kako stoje stvari. Donese li Vlada na sjednici u četvrtak uredbu u predloženom obliku, predsjedništvo sindikata će se istog dana navečer sastati i odlučiti ima li smisla nastaviti mirenje. Uredba o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova i dodataka na posebne uvjete rada trebala bi se urediti u skladu s propisima i ona posljednje četiri godine nije takva", ustvrdio je Štorić.

Objasnio je da se miješaju dodatci na uvjete rada zajedno s koeficijentima složenosti poslova isključivo kako bi se određenim službenicima na određenim radnim mjestima povećala plaća, a onima koji zaslužuju dobiti taj dodatak, u skladu s propisima, koeficijenti ostaju niži, što se opravdava time da imaju dodatke. Njihov koeficijent je toliko malen da službenik s 20 godina radnog staža, bez tog dodatka, ima plaću 3.800 kuna, upozorio je Štorić te upitao je li to dostatno za život. Posao se odrađuje s nedovoljnim brojem službenika kojima se ne plaćaju prekovremeni sati, rekao je, dodajući kako oni ne traže on što im ne pripada, nego da im se odrađeno plati.

"Tražimo da se naša prava urede na primjeren način i da se ukine odluka ministra o ograničenju plaćanja prekovremenih sati kao nezakonita odluka", istaknuo je Štorić.

Mnogo je problema, no temeljni je uređenje plaća uredbom koja izravno utječe na primanja službenika tako da oni službenici koji rade u posebnim uvjetima primaju pripadajući dodatak, a oni koji ne rade na takvim poslovima da ga nemaju iako je najčešće razdijeljen po središnjem uredu, ustvrdio je. Dodao je kako Ravnateljstvo Carinske uprave i Ministarstvo financija dosad nisu imali razumijevanja za njihove zahtjeve te da se problemi ne rješavaju, nego produbljuju.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako je njihov ukupni koeficijent sličan onome Porezne uprave, rekao je Štorić, dodajući kako neki carinski službenici, zbog prirode posla, nose i službeno oružje, a njihova prava su znatno ispod razine policijskih službenika.

Potporu su dobili od mnogih sindikata, među kojima i Nezavisnog cestarskog sindikata, čiji je predsjednik Mijat Stanić rekao kako je nedopustivo da se o sudbini carinskih djelatnika odlučuje bez predstavnika CSH te da zaslužuju biti primjereno plaćeni. 

Carinska uprava: U dijalogu smo sa svim sindikatima -pozivamo na zajednički sastanak

Carinska uprava priopćila je kako je u stalnom dijalogu sa svim sindikatima koji djeluju u carinskoj službi, a posebno s CSH-om. Navodi kako je u prošlih sedam mjeseci ravnatelj Carinske uprave sa suradnicima održao 15 radnih sastanaka s predstavnicima sindikata organiziranih u carinskoj službi, od kojih je devet održano isključivo s predstavnicima CSH. Carinska uprava ističe kako je uključila sve sindikate u izradu nacrta uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova carinskih službenika te da je za tu svrhu organizirala i radionicu radi izrade zajedničkog prijedloga predstavnika svih sindikata, što nije učinjeno.

 U intenzivnom socijalnom dijalogu raspravljena su pitanja bitna za uređenje radnopravnog položaja carinskih službenika, uključujući i problematiku vezanu uz preustroj Ministarstva financija i Carinske uprave i uređenje pitanja koeficijenata složenosti poslova i dodataka na posebne uvjete rada, navodi se u priopćenju. Ističe se kako su predložena rješenja kojima se uređuju koeficijenti složenosti poslova carinskih službenika i dodaci na posebne uvjete rada i rezultat socijalnog dijaloga.

Također se naglašava kako se prava carinskih službenika ni u jednom dijelu ne smanjuju te da je unutarnjim preraspodjelama i predloženim rješenjima usklađen materijalni položaj carinskih i poreznih službenika s obzirom na kriterije kojima se uređuje opis i složenost poslova pojedinih radnih mjesta.    

Predloženim preustrojem carinske službe predviđeno je "okrupnjavanje ustrojstvenih jedinica i smanjenje broja rukovodećih radnih mjesta u središnjem uredu s obzirom na potrebu funkcionalne racionalizacije te je predloženo osnaženje materijalnog položaja carinskih službenika koji, kao neposredni izvršitelji, obavljaju operativne poslove carinske službe", objašnjava se u priopćenju.

To znači da su bitni zahtjevi socijalnih partnera, ujednačavanje službeničkoga i materijalnog statusa s poreznim službenicima, prihvaćeni i ugrađeni u sadržaj nacrta uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova carinskih službenika te je zato poduzimanje najavljenih industrijskih akcija neosnovano, smatraju u Carinskoj upravi te izražavaju žaljenje što su u javnost "plasirane informacije koje mogu dovesti do nepotrebne zabrinutosti".

Carinska uprava, stoji u priopćenju, otvorena je za dijalog sa socijalnim parterima, poglavito u vezi s radnopravnim i materijalnim statusom carinskih službenika, te ih je u utorak pozvala na zajednički radni sastanak.