'ANĐEO MIRA'

Carigradski patrijarh pozvao na poštivanje svih nevinih žrtava

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 09.09.2016 15:48
  • Objavljeno 09.09.2016 u 15:48
  • +8
  • +5

Carigradski patrijarh Bartolomej I na simpoziju o Jasenovcu i žrtvama genocida

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Jasenovački novomučenici jednako su vrijedni kao i prvomučenici koje Crkva prinosi Bogu da žive vječno i tek kada naučimo poštovati tuđa stradanja, naučili smo nešto iz vlastitih, rekao je u petak u Zagrebu carigradski patrijarh Bartolomej I. otvarajući simpozij o holokaustu

'Onaj tko u Jasenovcu ne nauči da poštuje svaku žrtvu, on ne poštuje ni Jasenovac' i prava je poruka Jasenovca 'samo ako naučimo poštovati svaku nevinu žrtvu', poštujemo i svoju', rekao je i episkop Pakračko-slavonski Jovan koji je otvorio simpozij 'Novomučenici: Poliperspektiva II'.

'Mučenici jasenovački predstavljaju u povijesti naše pravoslavne crkve važnu i posebnu kategoriju kao žrtve nacističkog režima i mračnog doba čovječanstva koje je nemoguće zaboraviti', rekao je Bartolomej I. otvarajući skup povjesničara, sociologa, teologa iz Poljske, Rusije, Rumunjske, Hrvatske, Izraela, BiH i Srbije, predstavnika svih vjerskih zajednica iz Hrvatske i pravoslavnih crkava.

'Novomučenici su jednako vrijedni kao i prvomučenici koje Crkva prinosi Bogu da žive vječno', rekao je carigradski patrijarh koji je došao na ove prostore kako bi sudjelovao na skupu i sudjelovao na 75. godišnjici stradanja žrtava na mjestu bivšeg logora.

U svome je govoru osudio samozadovoljstvo ljudi koji su 'moralno odgovorno' jer iako nisu uzeli oružje u ruke odabrali su šutjeti o zločinima nad drugim narodom i u tom smislu snose odgovornost.

No pozvao je na priznavanje svake nedužne žrtve, bez obzira na njezinu vjersku, nacionalnu pripadnost, na spol i rasu

'Tek kada uspijemo razumijeti tuđa stradanja znak je da smo nešto naučili i od vlastitih', rekao je carigradski patrijarh.

Bartolomej I. je 'u pravom smislu anđeo mira', on je 'poticaj za gradnju mostova mira', rekao je episkop Jovan istaknuvši da je to prvi put u povijesti da je carigradski patrijarh stigao na ove prostor i prvi put u Hrvatsku.

U 'današnjem raspolućenom, zaraćenom svijetu', on svjedoči da je svaki čovjek vrijedan pažnje, da je ikona božja i da u njemu treba prepoznati svoga brata, rekao je episkop Jovan.

Prepoznavanje bratstva bio je zajednički nazivnik govora održanih na simpoziju na kojoj je o problemu holokausta govorio Efraim Zuroff, direktor Centra Simon Wiesenthal ističući zašto je važno procesuirati zločine.

Nakon Drugog svjetskog rata, iskovana je sintagma 'nikad više', no zločini su se nizali od Bijafre, preko Kambodže do Ruande, rekao je Zuroff uvjeren da procesuiranje zločini služi da se zadovolji pravda, ali i da se spriječi njihovo ponavljanje.

Davanje pravde žrtvama služi da pobijedi istina i tek tada nastupa mir, rekao je Zuroff, direktor Centra posvećenom lovu na ratne zločince kako bi se priveli pravdi.

Episkop Jovan je naglasio da je Jasenovac 'mjesto mučenika', 'mjesto molitve i pokajanja' i ne idemo tamo da bismo se bavili matematikom upitan hoće li se razgovarati o broju žrtava koje je desetljećima izvor prijepora jer ga neki nastoje umnogostručiti, a drugi smanjiti u političke svrhe.

Godišnja komemoracija u Jasenovcu proljetos je protekla u bojkotu židovskih zajednica i hrvatskih pravoslavaca nezadovoljnih ozračjem revitalizacije ustaštva što po njihovu mišljenju državne ustanove nisu snažno osudile.

Istočna Europa mora učiniti više
kako bi osudila nacističke zločine, smatra i Zuroff i upozorava da u tom dijelu Europe postoji tendencija ublažavanja odgovornosti lokalnih nacista

Suđenje jednome od zapovjednika Jasenovca Dinku Šakiću bio je zapravo najveći doprinos borbi za istinu i demokraciju u procesuiranju nacističkih zločina u istočnoj Europi, ali 'o tome u postavu muzeja Jasenovac nema ni spomena', rekao je.

U izjavi za novinare Zuroff je rekao da bi Srbija pogriješila ako bi šutjela na obnovu ustaške ikonografije i pokušaje ublažavanje tog razdoblja. No jednako tako i Europska unija mora govoriti i osuditi takve postupke, smatra direktor Centra Simon Wiesenthal.

U subotu će Bartolomej I. i srbijanski patrijarh Irinej služiti liturgiju u Jasenovcu u povodu, kako navodi SPC, obilježavanja 75. obljetnice stradanja svetih mučenika jasenovačkih, te posvetiti i episkopski dvor u Pakracu.

Bartolomej I. je 270. vrhovni poglavar ekumenske Carigradske patrijaršije i 'prvi među jednakim' patrijarsima pravoslavnih crkava koje su izrazito decentralizirane. No zbog svoje povijesne lokacije u prijestolnici bivšeg Istočnog Rimskog Carstva i uloge Majke Crkve modernih pravoslavnih crkava, eukumenska patrijaršija ima poseban status, njezin se poglavar smatra duhovnim poglavarom 300 milijuna pravoslavnih kršćana u svijetu, igra ulogu glasnogovornika pravoslavlja, posebice u ekumenskim susretima s drugim kršćanskim crkvama.

Konferencija se održava pod nazivom 'Novomučenici: perspektiva II' u Srpskoj pravoslavnoj gimnaziji 'Katarine Kantakuzine Branković' u Zagrebu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!