počinje ceremonija

Car Akihito u molitvi uoči prve carske abdikacije u dva stoljeća

30.04.2019 u 09:27

Bionic
Reading

Japanski car Akihito pomolio se šintoističkoj božici sunca u utorak ujutro, na početku dana prepunog ceremonija obilježavanja završetka tri desetljeća vladavine kojom je htio približiti monarhiju narodu i olakšati bolna sjećanja na Drugi svjetski rat

Akihito (85) je bio prvi car koji je preuzeo Prijestolje Krizantema pod novim ustavom, donesenim nakon rata, a koji definira cara kao simbol naroda bez političke moći. Njegov otac, Hirohito, u čije ime se Japan borio u Drugom svjetskom ratu, bio je smatran živućim božanstvom, sve dok nije izgubio u ratu te se odrekao svoje svetosti.

Akihito je zajedno sa svojom ženom pučankom, caricom Michiko, imao ulogu simbola pomirenja, mira, i demokracije. Na prijestolju će ga u srijedu naslijediti njegov sin, prijestolonasljednik Naruhito.

Akihito će tehnički ostati car dok sat ne otkuca ponoć. Tron tada automatski preuzima njegov sin Naruhito i nakon Akihitova carskog razdobla Heiseija počinje novo doba, nazvano Reiwa (prekrasna harmonija). Formalna ceremonija Naruhitova ustoličenja bit će 1. svibnja. Naruhito, kojem će biti predani carski mač i dragulj, na samoj ceremoniji neće govoriti, ali će se podanicima obratiti kasnije u danu. Njegovi roditelji, car emeritus Akihito i carica emerita Michiko, neće biti na svečanosti.

"Mislim da narod voli cara. Njegova slika je ona koja ohrabruje ljude, kao nakon katastrofa te je vrlo blizak narodu", rekao je stanovnik Tokija, Morio Miyamoto.

"Nadam se da će i slijedeći car, poput Heisei cara, biti blizak narodu na isti način", dodao je Miyamoto.

Akihito, koji se inače liječio od raka prostate i operacije na srcu, u televizijskom obraćanju 2016. godine je rekao kako strahuje da neće moći obavljati svoju dužnost zbog lošeg zdravlja. Svoju će abdikaciju objaviti u hramovima u Carskoj palači, među kojima i u hramu posvećenome božici Amaterasu Omikami, za koju mit kaže da je od nje potekla carska obitelj.

Japanci i strani turisti okupili su se u velikom broju ispred palače ususret ceremonijama, a od ponedjeljka policija je pojačala sigurnost u okolici palače.