online sastanak

Capak: 'Brojke nisu dobre, naročito onih preminulih, hospitaliziranih i na respiratorima'

01.12.2020 u 10:53

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković iz izolacije vodi online sastanak s hrvatskim županima. Vili Beroš, ministar zdravstva, izvijestio je da je danas u Hrvatskoj 2900 novozaraženih i 75 preminulih od koronavirusa

Dodao je da je u Zagrebu 506 novozaraženih, a 417 u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, rekao je brojke nisu dobre, naročito broj hospitaliziranih, preminulih i onih na respiratorima.

"Taj broj nam je na tjednoj razini u rastu. Zadnji tjedan smo imali 15 posto više nego tjedan ranije", rekao je Capak, dodajući da imamo čitav niz mikro-žarišta iz kojih se bolest širi.

Zbog toga je jedino što su mogli napraviti je pokušati ograničiti broj kontakata. "S novim mjerama smo pokušali ograničiti broj kontakata vrlo značajno kroz mjere koje se odnose na okupljanja ljudi. Paralelno s donošenjem tih mjera radimo intenzivno na povećanju broja testiranja i što se tiče PCR-a, a uveli smo i mogućnost brzih antigenskih testiranja jer osim smanjenja kontakata strahovito je važno što prije otkriti pozitivne osobe", rekao je Capak.

Spomenuo je i cijepljenje kao svjetlo na kraju tunela, rekavši da je izgledno da će prvo biti registrirano Pfizerovo cjepivo koje u Hrvatsku stiže u milijun doza.

"Imamo dovoljnu količinu cjepiva za svu populaciju Hrvatske. Najvjerojatnije u prvom navratu neće biti registrirano za mlađe od 18 godina. Krenut ćemo sa zdravstvenim djelatnicima te korisnicima i djelatnicima domova za starije kao najugroženijoj skupini", rekao je Capak, prenosi Dnevnik.hr.