vojvođanska fronta

Čanak:Trebamo se ispričati jedni drugima za sve što se događalo, da se prestane s pričom 'a što su oni nama radili'

26.11.2019 u 22:08

Bionic
Reading

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak rekao je u utorak u Subotici da bi odnose Hrvatske i Srbije gradio na mišljenju protjeranih Hrvata iz Vojvodine tijekom devedesetih, ali i svih drugih žrtava ratova toga vremena, pri tome izjednačivši Srbiju i Hrvatsku kao krivce za rat

Čanak je u Subotici supredsjedao zajedničkom sjednicom predsjedništva LSV-a, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i Vojvođanske partije (VP) koji su se uoči proljetnih izbora u Srbiji udružili u pokret „Vojvođanska fronta“.

„Otišao bih Zagreb i pozvao na razgovor sve naše prijatelje, protjerane Hrvate iz Vojvodine devedesetih godina, da mi oni predlaže što da se čini", rekao je rekao je Čanak govoreći o uređenju srpsko-hrvatskih odnosa.

Potom je izjednačio krivnju za velikosrpsku agresiju na Hrvatsku između Hrvatske i Srbije.

"Samo oni koji su platili najtežu cijenu nacionalizma i populizma – a to su ljudi protjerani sa svojih ognjišta zbog snova o velikoj Srbiji i Hrvatskoj oslonjene na tradicije NDH – trebaju reći što treba činiti, da se njihov glas čuje“, dodao je Čanak.

Dodao je da „prognanici i izbjeglice treba da se okupe, i Srbi i Hrvati, da se pogledaju u oči i kažu što oni misle o svemu tome, kako bismo već jednom obrisali sav taj otrov koji je proliven devedesetih godina“.

„Treba da se ispričamo jedni drugima za sve što se događalo, da se prestane s pričom 'a što su oni nama radili', i da se počne s nečim sasvim drugim, a to je pitanje - što možemo zajedno učiniti“, zaključio je Čanak.

Za udruživanje u „Vojvođansku frontu“ s DSHV-om rekao je kako ne voli tu organizaciju nazivati manjinskom strankom „jer smo svi u Vojvodini manjina“, već je riječ o nacionalnim zajednicama.

„U tom svjetlu, mi smo pozvali sve nacionalne zajednice da nam se pridruže jer je ovo jedna multinacionalna, interkulturalna grupacija koja treba ponuditi jedan potpuno drukčiji koncept organiziranja Srbije“, naveo je među ostalima Čanak.

Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov je u povodu susreta s vodstvom dvije vojvođanske stranke naveo kako su to njihovi stari politički partneri.

„DSHV kao najznačajnija politička organizacija Hrvata u Srbiji očitovala je interes da sudjeluje u političkom životu. Nama je stalo da ostvarimo ravnopravnost, da budemo prihvaćeni građani države u kojoj će autonomija Vojvodine biti ostvarena u punom kapacitetu, a lokalne samouprave s velikim ovlastima“, izjavio je Žigmanov.

Sastanak predsjedništva DSHV-a, LSV-a i VP-a održan je na temelju sporazuma o suradnji koji su tri stranke potpisale početkom studenog.

Žigmanov je tom prigodom rekao kako to „nije koalicijski sporazum, jer izbori u Srbiji još nisu raspisani, već akt o suradnji na određenim vrijednostima.

On međutim nije odbacio mogućnost i stvaranja političkog partnerstva za izbore koji bi se za sve razine vlasti u Srbiji mogli održati na proljeće.

“Mi nažalost nismo dio političkog sustava koji ima zajamčene mandate za nacionalne manjine. Mi našu zastupljenost u državnim tijelima ne možemo samostalno izboriti i moramo tražiti partnere“, rekao je tom prigodom Žigmanov.

DSHV je na prethodnim izborima nastupio u koaliciji s Demokratskom strankom (DS) u sklopu čijega oporbenog kluba zastupnika u Skupštini Srbije djeluje čelnik DSHV-a Tomislav Žigmanov.