PRIJEDLOZI REFORMI

Cameron traži nova pravila za britansku monarhiju

13.10.2011 u 12:21

Bionic
Reading

Tri stoljeća stara zabrana kojom je britanskim prestolonasljednicima zabranjeno stupanje u brak s osobama rimokatoličke vjere mogla bi biti ukinuta, a trebalo bi prekinuti i diskriminirajući odnos prema kraljevskim kćerima u nasljeđivanju prijestolja ako se prihvate prijedlozi reformi što ih je iznio britanski premijer David Cameron, javlja Reuters

Cameron je uputio pismo poglavarima 15 Krunskih zemalja Commonwealtha (Commonwealth realms) koje priznaju britansku kraljicu kao svoju kraljicu i poglavara države da bi dobio odobrenje i od njih.

Cameron želi ukinuti zakone iz 1688. i 1700, koji su doneseni da bi ta monarhija bila sigurna da će na vlast doći protestantski nasljednik te da bi se spriječilo vjenčanje potencijalnog nasljednika s pripadnicom rimokatoličke crkve, osim u slučaju kada se ta osoba odrekla rimokatoličke vjere i prešla na protestantsku.

Zanimljivo je da je spomenutim zakonom zabranjena samo veza potencijalnog prestolonasljednika s katolikom. Brak sa židovima, muslimanima, hindusima, pa čak i s ateistima, zakonom je dopušten. Pravila potječu iz turbulentnoga razdoblja britanske povijesti i vladavine kralja Henrika VIII, koji je prekinuo veze s Katoličkom crkvom, strahujući da bi katolici mogli ugroziti sigurnost imperija.

'Ovo pravilo predstavlja povijesnu anomaliju i smatramo da ga treba ukinuti', stoji u Cameronovu dopisu. Vlada također želi da nasljeđivanje trona bude određeno isključivo godinama starosti, a ne i spolom prestolonasljednika, odnosno prestolonasljednice. Dosad su muški članovi kraljevske obitelji imali prednost u odnosu na žene, bez obzira na godine života.

To je pitanje pokrenuto nedavno - nakon vjenčanja princa Williama i Kate Middleton. Naime, ukoliko se pravila ne izmijene, Williamov i Katein prvorođeni sin postat će kralj, čak i ako bude imao stariju sestru.