SVIJET NA RUBU

Cameron pred prijetnjom gospodarske krize

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 05.10.2011 21:41
  • Objavljeno 05.10.2011 u 21:37
David Cameron

David Cameron

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Svijet je na rubu još jedne duboke gospodarske krize, no Velika Britanije će morati ostati pri svojim planovima smanjenja proračunskog deficita, rekao je britanski premijer David Cameron u srijedu i zatražio strpljenje i smirenost dok njegova koalicijska vlada pokušava oživjeti klonulo gospodarstvo

Cameron, suočen s novim pokazateljima da je britansko gospodarstvo jedva raslo u razdoblju od listopada prošle godine do lipnja ove godine, izložen je sve većem pritisku da ublaži svoje planove štednje i da radi na poticanju rasta.

Konzervativni čelnik je, međutim, govoreći na godišnjoj konferenciji njegove stranke, ustrajao da je jedini put da se Britanija pokrene naprijed dovođenje u red javnih financija i izgradnja novog gospodarstva temeljenog na naprednoj proizvodnji, bioznanosti i tehnologiji.

'Naš je plan ispravan. I naš će plan uspjeti. Znam da to još ne možete vidjeti ili osjetiti... No ključna je stvar da će on biti uspješan samo ako ga se držimo', rekao je na konferenciji u Manchesteru.

Strategija rasta koalicijske vlade konzervativaca i liberalnih demokrata kritizirana je da se previše usredotočuje na dugoročne promjene poput izgradnje bolje infrastrukture i preusmjeravanje gospodarstva prema proizvodnji i izvozu.

Dužnosnici vlade priznaju da se ne može mnogo učiniti kako bi se britansko gospodarstvo odmah podignulo bez odustajanja od četverogodišnjeg plana smanjenja proračuna. Oni također kažu da nema učinkovitog načina da se britansko gospodarstvo izolira od dužničke krize u Europi, glavnog britanskog trgovinskog partnera.

'Prijetnja svjetskom gospodarstvu, i Britaniji, jednako je ozbiljna danas koliko i 2008. kada je prijetila svjetska recesija', rekao je. 'To je tjeskobno vrijeme'.

Unatoč britanskoj ovisnosti u europskim tržištima Cameron je rekao da 'neće dopustiti da nas se uvuče u beskonačno financijsko pomaganje zemalja koje su u zoni eura'.

'Jedini izlaz iz dužničke krize je da rješavate vaše dugove', rekao je Cameron.

Glavna gospodarska poruka konzervativne stranke ovoga tjedna Britancima je bila da otrpe dok ministri ne rasčiste dug i uzdaju se u Bank of England da potiče rast držeći kamate niskima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi