NACIONALNI INTERES ISPRED EU

Cameron od koalicijskih stranaka traži suradnju

15.07.2012 u 16:14

Bionic
Reading

Britanski premijer David Cameron pozvao je u nedjelju parlamentarce iz svoje koalicije da zanemare neslaganja u vezi s Europom te da surađuju u nacionalnome interesu i klone se podjela i pretjerane zaokupljenosti sobom

Nakon što je tjedan pun javnih nesuglasica između članova njegove konzervativne stranke i liberalnih demokrata zbog parlamentarne reforme doveo u sumnju i budućnost koalicije, Cameron je u Sunday Timesu napisao kako je taj savez čvrst.

Prije četiri dana pobuna 91 konzervativnog zastupnika prisilila ga je da odustane od glasanja o reformi gornjega doma parlamenta, Doma lordova, u kojem sjede zastupnici koji nisu birani. Liberalni demokrati zahtijevaju tu reformu pa su se pojavila nagađanja o raspadu koalicije.

'Neki su ljudi na glasanje o Domu lordova prošli tjedan reagirali tvrdnjom da bi se koalicija mogla, ili čak i trebala brzo raspasti', napisao je Cameron. 'Moje je mišljenje sasvim suprotno'. Te su dvije stranke 2010. ušle u koaliciju uz obećanje da će vladati do 2015. jer parlamentarni izbori nisu dali jasnog pobjednika.

Neslaganja u tome partnerstvu sve su očitija: neki konzervativci drže kako im koalicijski partner usporava njihove reforme i traže od Camerona da spriječi snažniju britansku integraciju u Europsku uniju, a liberalni demokrati i dalje su snažno proeuropski orijentirani.