ANALIZA DRAGE PILSELA

Cameron očajnički traži spas

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 22.07.2011 12:07
  • Objavljeno 22.07.2011 u 11:21
David Cameron Big Society

David Cameron Big Society

Izvor: Reuters / Autor: Lewis Whyld

Britanski premijer David Cameron nalazi se u situaciji u kojoj nijedan političar ne želi biti: obavezan je preuzeti odgovornost za događaje (prošle i nadolazeće) nad kojima nema ama baš nikakvu kontrolu jer ga je skandal oko ilegalnih aktivnosti grupe News International Ruperta Murducha toliko pogodio da se pitanja upućena vlasniku medijskoga carstva sve više i sve jače upućuju njemu, glavnome stanaru Downing Streeta 10

Skandal je, naime, već potresao neke strukture britanske države i neke je od njih toliko srozao da će se teško podići (Scotland Yard, na primjer), pa se ovoga tjedna dogodilo da se istog časa na istom hodniku u parlamentu jedna grupa zastupnika bavila saslušanjem policijskih dužnosnika (osumnjičenih da su primali mito od Murdochovih namještenika i medija), a druga saslušavala samoga Murdocha i njegova sina. Pitanja se sada upućuju premijeru Cameronu koji je svjedočio dan nakon toga.

Jedna od najvećih poteškoća za lidera torijevaca je ta da on, prema svemu sudeći, i prema zaključivanju novinara najupućenijeg medija u Engleskoj u cijeloj aferi, The Guardiana, baš i nema sve informacije niti zna što će novi dan donijeti na vidjelo. U središtu je prave pravcate, zapravo školskog tipa, informativne i komunikacijske krize.
Premijerovi su savjetnici jako zabrinuti: očajnički žele početi vladati situacijom koja im sve više izmiče. Ali, kako će im to poći za rukom kada ne posjeduju sve relevantne informacije? Svjedočenje Murdochovih im baš i ne pomaže. Oni su parlamentarcima ponavljali da nisu znali što se dogodilo i događalo ili da ne mogu pamtiti pojedinosti nekih skandala, a koji su vrlo važni za razumijevanju priče i za kontroliranje štete.

Odjednom, najviši dirigenti najvažnije informativne grupe na svijetu nisu imali puno za reći. A ako otac i sin Murdoch nemaju ili ne znaju puno kazati, ili to ne smiju, dakle, što im se događalo pred nosom i u vlastitim poduzećima, koje su šanse premijera da to isto pojasni? Nikakve! No to opet ne znači da je Cameron nevin počevši od toga da je primao usluge Murdochovih i da se stražnji ulaz njegove rezidencije odjednom pojavio kao najspornije mjesto u suvremenoj britanskoj politici: tko je sve tamo ulazio, zašto, od koga poslan i s kojim preporukama, zadaćama ili molbama?

I Cameron je morao pred parlamentarce. Kako je bilo za očekivati, vođa laburista Ed Miliband centrirao je svoj napad na odnose Downing streeta, korporacije News International i diskreditiranog i upokojenog tabloida News of The World. Miliband je želio s pravom čuti što je točno Cameron znao o aktivnostima njegova bivšega glasnogovornika Andyja Coulsona, koji je radio za News International i kojeg policija ispituje u aferi ilegalnih prisluškivanja rečenog tabloida, ali, izgleda, i mogućih afera drugih medija.

Među ostalim spoznajama koje tresu Camerona je i ona da ga njegov šef kabineta nije previše želio zamarati, kao ni neki važni ljudi Scotlanda Yarda, detaljima koje su imali, a ti detalji nisu bili baš veseli i moralni, mnogi novinari, ali i konzervativni političari, a koji su bili jako, ali jako ljuti na Coulsona i to najmanje dvije godine. Zašto se Camerona štitilo od tzv. istine? Premijera to pitanje doslovce dovodi u muke.

Je li News of the World britanski Watergate?

Idući će mjeseci biti jako neugodni za šefa vlade. Njegov kabinet pokrenuo je seriju nezavisnih istraga o skandalu i Cameron mora vjerovati da na vidjelo neće izaći novi i još delikatniji detalji o nečasnom djelovanju članova izvršne i represivne vlasti. Njegova je kredibilnost ionako sada svedena na minimum.

Ako Cameron ne bude, i to vrlo brzo, u stanju kontrolirati informacije o poslovanju News Internationala, morat će ili čekati da se građani umore od trakavice ili naći načina da sebe izolira od pozivanja na odgovornost. Podsjećam da se i Nixon dugo pekao na laganoj vatri dok ga činjenice, neumoljive, nisu potjerale da podnese ostavku zbog prisluškivanja stožera demokrata.

Mogući krah Grčke ili nelikvidnost Obamine administracije mogle bi, sasvim sigurno, neko vrijeme stvoriti medijsku maglu i neke druge prioritete u britanskim medijima. No The Guardian i BBC zagrizli su ovu priču previše čvrsto, na dobrobit demokracije i novinarstva. Baš kao što je to svojedobno učinio The Washington Post. Već se sada govori kako je afera Watergate kamilica spram onoga što se sada kuha u Londonu.

Podsjećamo i na jednu drugu stranu priče: ako Eric Holder, koji je već najavio susret s prisluškivanim žrtvama terorističkih napada na WTC i Pentagon 2001. dobije konkretne podatke o nečasnom poslovanju novinara i urednika Murdochovih medija u SAD-u, pretežito onih mreže Fox News, od kojih pak ovisi politička sudbina republikanaca, Cameron će biti zapamćen ne samo kao kratkotrajni premijer desnog centra, već i kao onaj koji je Baracku Obami osigurao drugi mandat ili mu u tome uvelike pomogao.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi