DANAS SASTANAK S MINISTROM

Čak pet hrvatskih bolnica ostaje bez lijekova?

23.08.2012 u 07:30

Bionic
Reading

Predstavnici veledrogerija i uprava bolnica koje imaju najdulje rokove plaćanja sastat će se danas s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem u novoj rundi pregovora oko podmirivanja rastućih bolničkih dugova za lijekove i medicinski materijal. Stanje je kritično u bolnicama u Varaždinu, Čakovcu, Vinkovcima, Bjelovaru i Puli

Pomoćnik ministra Luka Vončina za Novi list kaže da se u ministarstvu trenutačno razmatraju dugoročno održiva rješenja kako se sanacija ne bi morala ponavljati svakih nekoliko mjeseci. To uključuje reviziju iznosa svih bolničkih proračuna, objedinjavanje bolničke nabave te unaprjeđenje odgovornosti rada bolničkih uprava, odnosno učinkovitosti nadzora vlasnika.

Dok bolničke uprave upozoravaju da s postojećim proračunima ne mogu drukčije funkcionirati, jer jednostavno nemaju dovoljno novca da bi pokrili sve troškove, predstavnici veledrogerija tvrde da su nakon godina financiranja zdravstvenog sustava konačno došli do zida i tako dalje više ne mogu. Neke od bolnica, primjerice vinkovačka, plaćaju im u roku od 690 dana, što je na tržištu, makar se ono odnosilo na poslovanje s državom, potpuno neprihvatljivo.

'Ako već financiramo zdravstveni sustav, koji očito nema pet milijardi kuna da podmiri dug, onda cijene lijekova moraju rasti. Ako od nas očekuju da snižavamo cijene lijekova, onda očekujemo da nam te lijekove i plate', kaže za list jedan od dobavljača lijekova.