ALARMANTNI PODACI

Čak 80 posto onosnovškolaca probalo alkohol

23.11.2013 u 10:59

Bionic
Reading

Alkoholizam je uzeo maha kod mladih ljudi i statistike su sve poraznije kad je u pitanju konzumacija alkoholnih pića kod maloljetnika

'Istraživanja koja su provedena u okviru pilot programa u Primorsko–goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji govore da je 80 posto osnovnoškolaca konzumiralo alkohol', rekao je policijski inspektor za maloljetničku delikvenciju Zoran Radonić, na predavanju za učenike osmog razreda u Osnovnoj školi Vrgorac, gdje MUP provodi nacionalni projekt Zdrav za 5

Uspoređujući s rezultatima anketa provedenih u 37 europskih zemalja u kojima je sudjelovalo 105.000 učenika, vidljivo je da je Hrvatska na trećem mjestu u Europi po pušenju cigareta među mladima, na sedmom mjestu po pijenju alkohola, a na trećem mjestu po ekscesivnom ispijanju alkohola, binge drinking.

Stoga je MUP u suradnji s Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom zaštite okoliša započeo program 'Zdrav za 5', kojemu je cilj edukacija mladih i podizanje razine javnozdravstvene svijesti kod djece osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta.

U dvomjesečnim predavanjima program je uspješno realiziran u Osnovnoj školi u Vrgorcu, a do svibnja 2014. biti će proveden u svim hrvatskim školama – kazao nam je inspektor Radonić iz MUP-a, koji zajedno s dr. Brankom Jurčević-Zidar iz Zavoda za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije, provodi predavanja s policijskog, kazneno-prekršajnog i s medicinskog aspekta.

Potporu projektu prevencije rizičnih ponašanja i navika mladih u osnovnim i srednjim školama dao je i hrvatski predsjednik, Ivo Josipović, koji je prihvatio pokroviteljstvo nad projektom 'Zdrav za 5'.