hrejting

Čak 70 posto građana podržava smanjenje plaća u državnim i javnim službama - uz izuzetak pet službi

22.04.2020 u 20:55

Bionic
Reading

U HRT-ovom Dnevniku predstavljeni su rezultati redovitog mjesečnog istraživanja HRejting - ovaj put o mišljenju građana o radu Nacionalnog stožera civilne zaštite i Vladinim gospodarskim mjerama

Na prvo pitanje - kakav je smjer zemlje u uvjetima epidemije? - 64 posto ispitanika odgovorilo je da je smjer - dobar. Oko 26 posto smatra da je pogrešan, a 10 posto se izjasnilo da ne zna, izvještava HRT.

Na pitanje podržavaju li mjere stožera u sprečavanju epidemije 87,6 posto ispitanih odgovorilo je da potpuno ili uglavnom podržava. S druge strane, mjere stožera uglavnom ili nikako ne podržava 11,8 posto ispitanika. Tek 0,6 posto ne zna ili se ne može odlučiti.

Čak 82,9 posto ispitanika potpuno ili uglavnom podupire vladine mjere pomoći gospodarstvu. Da ih nikako ili uglavnom ne podržava odgovorilo je 12,5 posto. Ne zna ili se ne može odlučiti 4,6 posto.

Na vrućem pitanju - Jeste li za zadržavanje ili popuštanja mjera zaštite od zaraze? - vidi se jasna podijeljenost u društvu. Naime, za zadržavanje strogih restrikcija do smirivanja zaraze izjasnilo se 49,1 posto ispitanika, a za postupno popuštanje, pa i na uštrb zaraze građana - 48,7 posto. Nije znalo ili se nije moglo odlučiti 2,2 posto ispitanih.

  • +7
Uzimanje uzoraka brisova u Grižanskoj ulici Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

I na kraju, građani su odgovarali podržavaju li smanjenje plaća u državnim i javnim službama bez zadiranja u primanja službama angažiranima u krizi - pritom su izdvojeni zdravstvo, policija, vojska, carina i vatrogasci. Više od dvije trećine, čak 70,9 posto, navelo je da potpuno ili uglavnom podržava smanjenje plaća u javnom i državnom sektoru; 25,2 posto uglavnom ili nikako ne podržava, a ne zna ili se može odlučiti 3,9 posto.

HRejting Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Agencija Promocija plus provela je istraživanje za HRT od 15. do 18. travnja na uzorku od 1400 ispitanika - koji jamči razinu pouzdanosti odgovora od 95 posto, uz statističku pogrešku od samo plus/minus 2 cijela 62 posto.