USKORO URUŠAVANJE SUSTAVA

Čak 600 liječnika spremno za odlazak iz Hrvatske!

03.07.2014 u 16:12

Bionic
Reading

Crnu brojku rezimea jednogodišnjeg članstva Hrvatske u Europskoj uniji iznijela je u četvrtak Hrvatska udruga bolničkih liječnika. Od 1. srpnja prošle godine Hrvatsku je napustio 91 liječnik dok ih je čak 600 zatražilo dokumentaciju za odlazak!

Predsjednik HUBOL-a Trpimir Goluža upozorava da je zdravstveni sustav i bez odlazaka liječnika u inozemstvo nedovoljno kapacitiran te da će, ako se nastavi ovaj trend, doći do potpunog urušavanja javnog zdravstva.

HUBOL je do zabrinjavajućih brojki došao temeljem vlastitog istraživanja jer, kažu, ovim se problemom nitko ne želi baviti, ni resorno ministarstvo ni Hrvatska liječnička komora.
Porazna je činjenica da je većina liječnika koji su napustili Hrvatsku stara između 35 i 45 godina. Među tim liječnicima najveći je broj anesteziologa (18), internista (15) i ginekologa, no može ih se naći u gotovo svim specijalizacijama.


Najviše liječnika otišlo je u Njemačku, i to njih 28, po 13 ih je sreću potražilo u Švedskoj i Irskoj, 12 u Velikoj Britaniji, sedam u Austriji te pet u SAD-u. Odlazilo se čak i na Novi Zeland te u Libiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Većina liječnika odlazi iz kliničkih bolničkih centara, tako je KBC Zagreb napustilo 15 liječnika u godinu dana, KBC Osijek devet, KB Sestre milosrdnice u Zagrebu sedam…

Među liječnicima koji su napustili Hrvatsku tek je deset posto mladih liječnika koji će u inozemstvu obaviti specijalizaciju. Ostalih 90 posto su liječnici koji su dosegnuli najviši stupanj stručne edukacije, specijalisti i subspecijalisti. Hrvatsku je napustilo i šest primarijusa te tri sveučilišna profesora i dva docenta.

Ogroman financijski gubitak države

HUBOL-ovci su izračunali i koliko odlazak svakoga od njih košta državu. Naime šest godina medicinskog studija iznosi 750 tisuća kuna. Jednogodišnji pripravnički staž sto tisuća kuna, petogodišnja specijalizacija dva milijuna kuna, a subspecijalizacija nešto više od milijuna kuna. Iz toga proizlazi financijski gubitak za državu od nevjerojatnih 324 milijuna kuna.

No ovo je tek prvi val iseljavanja liječnika. Goluža upozorava da će kolege koje su sada otišle stvoriti preduvjete za dolazak drugih u institucije u kojima rade. Drugi val će biti znatno veći i opasniji po hrvatsko javno zdravstvo, naglasila je Ada Barić, dopredsjednica HUBOL-a. Naime do sada je 600 liječnika kompletiralo potrebnu dokumentaciju za odlazak na rad u inozemstvo. Posebno zabrinjava činjenica da je posljednji mjesec stiglo čak 73 takva zahtjeva iako je do sada mjesečni prosjek bio od 35 do 45 zahtjeva.


'Treba spasiti što se spasiti da. Krajnje je vrijeme da se osmišljavanjem nove politike smanji nanesena šteta', kaže predsjednik HUBOL-a Trpimir Goluža.

Kaže kako se liječnike prikazivalo kao ljude koji urušavaju zdravstveni sustav, zabušante, a posebno mu je zasmetala izjava Spomenke Avberšek, predsjednice Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, koja je nedavno izjavila da su liječnici manipulatori te da je do sada tek njih osam napustilo državu.

Na pitanje što bi Ministarstvo zdravlja trebalo napraviti da ovom trendu stane na kraj, Goluža kaže da u reformu zdravstva treba ići u suradnji s onima koji rade u sustavu, a ne od njih praviti neprijatelje. U nekoliko je navrata spomenuo da je bivši ministar Rajko Ostojić doprinio ovoj situaciji te da je ratovao s liječnicima.

Od novog ministra Siniše Varge, s kojim se već susreo, očekuje drugačiju politiku, no napominje da problem javnog zdravstva ne može riješiti jedan čovjek, stranka ili koalicija, već svi zajedno.

RTL Autor: RTL

Jadranka Pavičić Šarić, članica izvršnog odbora HUBOL-a, istaknula je da je njihov stav taj da bi liječnici trebali ostati u Hrvatskoj iako, kaže, na LinkedInu pršte ponude hrvatskim liječnicima iz inozemstva. 'Nezadovoljstvo koje osjeća hrvatski liječnik nikada nije bilo na većem nivou', zaključila je.