istraživanje

Čak 60 posto građana trajno bi zabranilo rad nedjeljom, iako veliki dio misli da se Stožer dodvorava Crkvi i konzervativnim udrugama

  • Autor: V. Mo.
  • Zadnja izmjena 09.05.2020 19:05
  • Objavljeno 09.05.2020 u 19:03
Ilustracija / Čelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinoivć / Rad nedjeljom

Ilustracija / Čelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinoivć / Rad nedjeljom

Izvor: Pixsell / Autor: montaža / tportal

Iako više od 43 posto građana smatra da je zabrana rada trgovina nedjeljom u doba koronakrize uvedena zbog dodvoravanja Crkvi i konzervativnim udrugama, čak 60,6 posto ispitanika u istraživanju koje je Promocija plus provela za RTL televiziju smatra da bi rad nedjeljom trebalo zabraniti trajno

Trgovine nedjeljom od prošlog su vikenda službeno zatvorene iz epidemioloških razloga, no mnogi smatraju kako je to i zbog približavanja izbora i dodvoravanja biračima. Uoči druge neradne nedjelje RTL televizija je objavila istraživanje Promocije plus. Prema rezultatima istraživanja, koje je provedeno od 5. do 8. svibnja na 1300 ispitanika, 43,4 posto ispitanika smatra da je odluka Stožera civilne zaštite motivirana dodvoravanjem Crkvi i konzervativnim udrugama. Nešto više od 38 posto vjeruje da je riječ o isključivo epidemiološkim razlozima, a da su trgovine nedjeljom zatvorene kao kombinacija ovih dvaju faktora stav je 8,3 posto ispitanika.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: RTL

Pri tome znatno veći postotak birača gotovo svih stranaka oporbe očekivano češće iščitava zabranu isključivo kao izborno dodvoravanje, dok se HDZ-ovi birači češće pozivaju samo na epidemiologiju (62,8 posto). Da je to izborno dodvoravanje smatra 64,8 posto birača SDP-a, 41,9 posto birača Domovinskog pokreta Miroslava Škore, 58,6 posto birača Mosta i 56,3 posto birača HSS-a. Među strankama gdje preteže opcija da su razlozi epidemiološki su i BM 365 (45,5 posto) i Hrvatski suverenisti (66,7 posto).

Kad je riječ o tome treba li zabrana rada trgovina nedjeljom ostati kao trajna mjera, nadmoćna većina od 60,6 posto ispitanika smatra da se nedjeljom ne bi trebalo raditi ni kada završi epidemija koronavirusa. Pri tome je za ovu opciju najveći postotak birača svih vodećih stranaka, pa i onih oporbenih. Manje od 20 posto priželjkuje da trgovine ne rade samo dok traje pandemija, dok nešto iznad 15 posto ispitanika želi da se mjera ukine odmah i da trgovine ponovno rade nedjeljom. Trajnu zabranu rada nedjeljom želi 74,2 posto birača HDZ-a, 45,6 posto birača SDP-a, 76,8 posto birača Domovinskog pokreta Miroslava Škore, 68,4 posto birača Mosta i 53,8 posto birača HSS-a.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: RTL

Na pitanje zašto su za zabranu rada nedjeljom, ispitanici ističu da su za tu mjeru najčešće zbog samih radnika. Gotovo polovina ispitanika poručuje da radnicima u trgovinama treba jedan dan odmora i da je nedjelja za to najbolja. Nešto više od 34 posto misli da trgovine tada ne trebaju raditi jer je to dan za obiteljsko okupljanje. Kao treći razlog ispitanici navode da je nedjelja sveti dan, dan za odlazak na svetu misu, 11 posto, a gotovo pet posto poziva se na druge države koje drže do kršćanskih vrijednosti, a također ne rade nedjeljom.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: RTL

Ispitanici koji se zalažu da zabrana traje samo dok traje epidemija kao glavni razlog navode da se tako smanjuje mogućnost zaraze. Trećina se poziva na odmor radnika čime jačaju imunitet, 16 posto u tom danu vidi mogućnost detaljnije dezinfekcije prostora trgovina, a dio ih navodi činjenicu da trgovci neće biti u gubitku ako trgovine budu zatvorene nedjeljom samo u vrijeme pandemije jer građani ne mogu ići u prekogranične kupovine.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: RTL

Među onima koji su za ukidanje zabrane rada nedjeljom najviše ih se poziva na ekonomsku krizu zbog koje ljudi trebaju raditi, a ne da im se brani rad. Nešto više od 18 posto smatra da će otvaranje rada trgovina nedjeljom smanjiti pritisak na trgovine subotom. Dio ispitanika navodi da je to njihov općeniti stav, a dio se zabrani protivi jer je vidi kao HDZ-ovu izbornu odluku. Ima i onih koji zabranu žele ukinuti jer smatraju da se Crkva umiješala gdje joj nije mjesto.

Od svih podataka znakovito je da više od 60 posto ispitanika, koji pokrivaju cijeli politički spektar, zaziva trajno neradnu nedjelju. No zakonska procedura je jasna, takva odluka mora proći Vladu i Sabor, a dosadašnja dva pokušaja rušio je Ustavni sud, zaključak je istraživanja koje je objavio RTL.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: RTL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!