UŽAS U MANCHESTERU

Čak 39 učitelja pod istragom za seksualno zlostavljanje

08.05.2013 u 11:53

Bionic
Reading

Čak 39 učitelja iz dvije vodeće glazbene škole u Manchesteru našlo se pod istragom za seksualno zlostavljanje učenike, objavio je Guardian pozivajući se na izvore u policiji. Deset glazbenih mentora je označeno glavnim sumnjivcima i protiv njih će najvjerojatnije biti podignute optužnice za kaznena djela koja se kreću u rasponu od seksualnog napastovanja do silovanja

Svih 10 glavnih sumnjivaca je živo, a neki još uvijek rade kao učitelji u Glazbenoj školi Chetham, u kojoj školarina iznosi 31 tisuću funti godišnje i/ili Royal Northern College of Music (RNCM). Spomenimo da su škole u stvari internati. Optužbe za zlostavljanje odnose se na razdoblje od posljednjih četrdesetak godina. Za sada je objavljeno samo ime učitelja violine Wen Zhou Lija koji je uhićen u veljači pod optužbom za silovanje. Li poriče optužbe, ali je suspendiran s radnog mjesta u obje škole.

'Nad 10 osoba istraga je otišla vrlo daleko, ali se istražuju aktivnosti i drugih učitelja', kazao je Guardianu Jamie Daniels, istražitelj zadužen za slučaj.
Daniels je potvrdio da se 39 bivših i sadašnjih učitelja nalazi pod istragom. Do dokaza su istražitelji došli razgovorima s više od 30 žrtava, a očekuju da bi uskoro na osnovi prikupljenih podataka moglo doći i do podizanja prvih optužnica.

Klupko se počelo rasplitati u veljači ove godine nakon što je Michael Brewer, bivši šef glazbe u Chethamu, proglašen krivim za seksualni napad na učenicu Frances Andrade. Nakon što je dala dokaze protiv učitelja nesretna Andrade se ubila, ali je ohrabrila ostale žrtve da progovore kako njena smrt ne bi bila uzaludna. Brewer čak ni nije jedan od 10 glavnih osumnjičenih, piše Guardian. 'Od 10 glavnih osumnjičenih, njih troje ili četvero će biti optuženo za silovanje ili seksualno zlostavljanje nad više žrtava', potvrdio je Daniels te dodao da bi još pet učitelja sigurno bilo optuženo da su još živi. Jedan od njih je pijanist poljskog porijekla Ryszard Bakst koji je preminuo 1999. godine.

Brojne bivše učenice su progovorile kako ih je Bakst hvatao za grudi dok su svirale ili stavljao njihove ruke na svoj spolni organ. Policija istražuje još 12 učitelja na osnovi priča iz druge ruke, ali za optužbe protiv njih trebat će progovoriti same žrtve. Drugih 12 učitelja optuženo je za neprikladno ponašanje i oni se najvjerojatnije neće naći pred sudom. Daniels je objasnio da se tu radi slučajevima koji su otišli u zastaru ili se odnose na razinu seksualne aktivnosti koja nije bila nezakonita u vremenu kada se dogodila.

Konkretno se to odnosi na učitelje koji su imali seksualne odnose sa šest bivših učenica koje su tada bile maloljetne, ali se odnosi nisu dogodili pod prisilom. Seksualni odnos sa starijim maloljetnicima uz pristanak stavljen je izvan zakona tek 2003. u Velikoj Britaniji. Policija nastavlja istragu i u drugim glazbenih školama u zemlji jer vjeruju da su neki od optuženih učitelja selili iz škole u školu, ponekad nakon što je njihovo neprikladno ponašanje otkriveno.