oštro u startu

Čačić: Za vrijeme Štromara nije bilo projekata, sad će se ginuti za njih

09.06.2017 u 10:48

  • +14

Radimir Čačić

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja

Bionic
Reading

Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – reformista, u petak je preuzeo dužnost župana Varaždinske županije, te najavio kako će se u županiji u narednom četverogodišnjem mandatu 'ginuti za projekte' kojih u proteklih osam godina, tvrdi, nije bilo

U Županijskoj palači u Varaždinu Čačiću i njegovim zamjenicima Tomislavu Paljaku i Robertu Vugrinu dužnost je predao dosadašnji zamjenik župana SDP-ov Alen Kišić, s obzirom da je dosadašnji župan, HNS-ov Predraga Štromar, u Saboru gdje se nakon dogovora HDZ-a i HNS-a očekuje imenovanje novih ministara u Vladi Andreja Plenkovića, među njima i Štromara kao potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva.

'U Varaždinskoj županiji će se ginuti za projekte, jer ih proteklih osam godina nije bilo', poručio je Čačić te svom prethodniku Štromaru poželio uspjeh kao članu Vlade, istaknuvši kako očekuje da će s njim uspješno surađivati jer su 'animoziteti jedno, povijest drugo, a interesi građana Varaždinske županije prvi'.

Kao glavni zahtjev prema Vladi naveo je hitan 'povratak 15 milijuna kuna koje su nam dužni za javno-privatno partnerstvo'. 'Bez toga ne možemo razgovarati', naglasio je Čačić i dodao da to u 20 godina, koliko traje ta obveza, za županiju s izvornim prihodima oko 60 milijuna kuna znači puno, a za Vladu ništa. Očekuje i da će kao župan preuzeti inicijativu na projektu brze pruge Varaždin-Zagreb te na projektu aglomeracije na razini države, kako ti projekti 'ne bi stajali'.

Predajući dužnost Čačiću, Alen Kišić je izjavio kako ostavljaju županiju koja ima najbolje srednje i osnovno školstvo u Hrvatskoj, a na novom županu je da ga dalje unapređuje.

 Obojica su komentirali HNS-ovu podršku HDZ-ovoj Vladi.

Čačić ne odbacuje moguće ujedinjenje Reformista i HNS-a na hrvatskom sjeveru 

Čačić je rekao da HNS nije imao nikakvog izlaza, jer je 'sve svoje moralne i političke kredite potrošio'. 'Osoba koja je bila spremna sve prodati za malo osobne ambicije će sad biti izbačena iz stranke. Svakom prema zaslugama, gospođa Pusić završava tamo gdje treba završiti. A stranka ovog trenutka mora pokušati opstati', kazao je Čačić, koji ne odbacuje mogućnost da se Reformisti i HNS ujedine na sjeveru Hrvatske, 'ako se vrate politici moralnih vrijednosti koju su izgubili'.

'Zaista smo otvoreni za suradnju. Išli smo u koaliciju u Međimurskoj županiji i dobili 60 posto glasova. Župan Posavec je HNS, a dožupanica Herman reformistica. To je naš politički prostor, prostor centra. Nije problem u političkoj orijentaciji, nego u nečasti, prijevari i krađi SDP-ovih glasova', poručio je novi varaždinski župan.

Kišić je kazao kako na potez HNS-a gleda kao na prijevaru birača. 'Izaći na izbore pod skutima SDP-a i nositi te zajedničke glasove u drugi tabor, nama suprotstavljen tabor HDZ-a, ja to mogu ocijeniti kao prijevaru birača. Dosta ljudi je pitalo zašto su glasali za nas ako je HNS dao glas HDZ-u. To je jedan oblik političke trgovinu, za koji se nadam da će prestati jednog dana u Hrvatskoj', kazao je Kišić, predsjednik varaždinskog SDP-a.