DUBROVNIK KAO PRIMJER DRUGIMA

Čačić nagovara SDP da podrži Vlahušića na lokalnim izborima

18.04.2013 u 15:59

Bionic
Reading

'Dubrovnik je iz cijelog niza razloga uz Zagreb, s kojim se ne može mjeriti apsolutno najpotentniji grad u Hrvatskoj iako negdje možemo tražiti prostora za pomak onda je to tamo', kazao je Radimir Čačić, potpredsjednik Vlade i predsjednik HNS-a na konferenciji za novinare pod nazivom 'Dubrovnik – model uspješnog upravljanja u krizi'

Uz Čačića, 'presici' je prisustvovao i dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, a razloge za njezino održavanje u Zagrebu treba gledati kroz prizmu sve glasnijih najava da državni koalicijski partner SDP Vlahušića neće podržati kao kandidata za novi gradonačelnički mandat na predstojećim lokalnim izborima zbog sudskog postupka za korupciju koji se vodi protiv njega.

Procesi privatizacije brodogradilišta su u tijeku. Ugovor za Brodosplit bit će potpisan u najkraćem mogućem roku, a država će podmiriti svoja dugovanja za tekuću i 2013. godinu. Do kraja godine bit će okončan proces privatizacije Brodotrogira. Za Treći maj je kazao kako postoje različiti modeli privatizacije. Na pitanje da prokomentira medijske napise da je švedski Gripen zainteresiran za Treći maj ako sklopi ugovor s MORH-om oko nabavke borbenih zrakoplova, Čačić je kazao kako to ne može komentirati dok službeno ne dobije pisanu ponudu.

'Hoće li ga SDP podržati, treba pitati njih. Ja nemam stav koji mi je službeno iznesen. Vlahušićevi rezultati daju ozbiljan temelj da mu se ukaže povjerenje za novi mandat', istaknuo je Čačić.

Govoreći u stanju u Dubrovniku otkad ga je on preuzeo, Vlahušić je naglasio da je u četiri posljednje godine broj noćenja narastao za 800 tisuća, da je u Gradu aktivno 25 gradilišta, od čega na 20 radove izvode građevinari izvan Dubrovačko-neretvanske županije te da, kada bi se situacija u Dubrovniku projicirala na Hrvatsku, nezaposlenost je manja od 10 posto, a broj radnika iz EU koje uvoze za potrebe gospodarstva veći od apsolutnog broja nezaposlenih u Hrvatskoj.

Nadovezujući se na priču o gradnji i investicijama, Čačić je spomenuo da se projekt HE Ombla težak milijardu kunu može početi realizirati istoga trenutka ako se donese politička odluka, a projekt golfa na Srđu, po nekim procjenama vrijedan sedam milijardi kuna, može biti spreman do ljeta iduće godine.

Čačić drži da bi investicija hotel Belvedere, koji se nalazi u stečaju, mogla biti pokrenuta do 2014. godine, a za kompleks u Kuparima kazao je kako će u roku od 60 dana biti raspisan međunarodni javni natječaj.

'U petak ćemo se naći s predstavnicima turskog Rixosa da snime stanje na terenu. Riječ je o investiciji od 400 milijuna eura, što je, usporedbe radi, vrijednost cjelokupnih HEP-ovih investicija u 2012. godini', objasnio je Čačić.

Upitan da prokomentira ankete koji ukazuju na pad rejtinga HNS-a, prvi čovjek narodnjaka naveo je kako će stranka na lokalnim izborima u svibnju 2013. potvrditi svoju snagu i 'ostvariti uvjerljivo najbolji rezultat' te da sadašnje ankete, s obzirom na metodologiju istraživanja, imaju prevelika odstupanja.