A KOLINDA JE BOLJA OD PUSIĆ

Čačić: HDZ je odlična stranka, SDP ni približno stranka, HNS ne postoji

22.01.2015 u 08:37

Bionic
Reading

Bivši ministar gospodarstva i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić gostujući u emisiji Pressing na N1 televiziji komentirao je aktualna zbivanja na društveno-političkoj sceni, pritom je svoje dojučerašnje partnere iz Vlade i HNS-a žestoko kritizirao. S druge strane, hvalio je bivše političke protivnike - HDZ i njihovu pobjedničku predsjedničku kandidatkinju.

Radimir Čačić komentirao je za N1 televiziju Vladinu odluku o fiksiranju tečaja franka te oprostu dugova najzaduženijim građanima. Smatra da su male šanse da ove mjere pomognu Vladi da se održi na vlasti i pobijedi na predstojećim parlamentarnim izborima.

'Ovakve mjere se relativno lako donose, nije to nešto zahtjevno. Oprost dugova je nešto što je nužno, što je trebalo davno biti učinjeno. Nije bilo razloga zašto to nije učinjeno ranije', izjavio je bivši ministar gospodarstva i predsjednik Narodne stranke – Reformisti.

Pojasnio je da je Kukuriku Vlada, kada je došla na vlast, zatekla potpuno nesređenu državu.

Na upit je li ga začudilo što banke optužuju premijera da je u slučaju fiksiranja tečaja franka išao suprotno od dogovora s bankama, Čačić je odgovorio: 'Nemoguće je raditi tako nešto bez banaka i protiv banaka. Stvari su jasne - ako imate plaće u kuni, neupitno je da dugoročna zaduženja ne mogu biti izvan zone koja je za vas kontrolabilna. Euro je međurješenje jer smo mi u EU, naše je gospodarstvo vezano na eure i naša kuna prati eure. Ipak, konverzija u kune je pravo rješenje', rekao je Čačić.

Rekao je da se ušlo u manipulaciju te da su neke banke na to čak i upozoravale te da činjenica da država nije prepoznala tu opasnost nije upitna. HNB je prepoznao opasnost i nije upotrijebio obvezu reakcije i odluke, rekao je Čačić i zaključio da je to što guverner ništa nije napravio ključni krimen.

'Ono što je premijer napravio je opasnije nego da nije ništa napravio, to je opasno zavaravanje i prebacivanje eksplozije u godinu dana. Želi se da izgleda kao da se to riješilo", rekao je Čačić i dodao da je najgore u cijeloj priči da postoje rješenja koja se ne koriste.

Komentirao je i rezultat Ivana Vilibora Sinčića na predsjedničkim izborima i zaključio da Sinčić Hrvatskoj ne nudi ništa, samo 'nihilizam i destrukciju'.

'Ljudi osjećaju da nije dobro i da ne idemo u dobrom smjeru, pa se javljaju protestni glasovi poput Laburista. Sinčić ide s jednom pozitivnom, plemenitom željom, ali ne prepoznaje što je što i što može biti posljedica određenih odluka', rekao je Čačić.

Na pitanje voditelja može li se zamisliti u vladi Tomislava Karamarka odgovorio je potvrdno.

'Mogu se zamisliti u svakoj vladi koja poštuje neke civilizacijske standarde'.

Na pitanje je li Vesna Pusić bolja ministrica vanjskih poslova od Kolinde Grabar Kitarović, odgovorio je negativno.

Komentirao je i rezultat predsjedničkih izbora

'Nedovoljna snaga i odlučnost Josipovića bili su presudni za gubitak na izborima, iako je njegov program bio vrlo dobar', rekao je. Pritom je pohvalio HDZ, a pokudio SDP.

'HDZ je jedna izvrsno organizirana i odlična stranka, onakva kakva stranka treba biti i ja to cijeli život govorim. To nije dječja igra. SDP nije još ni približno stranka, a HNS više ne postoji', zaključio je Čačić.

'Nismo sposobni za povlačenje novca iz EU fondova'

Čačić kaže da se nismo dovoljno organizirali oko povlačenja sredstava iz EU fondova. Objašnjava da efekti nisu oni koji smo trebali imati. 'Mi imamo sedmogodišnji budžet od preko 8 milijardi kuna godišnje. Poljska i Češka rade preko 50 posto svih investicija iz fondova, a ostale zemlje preko 70 posto. Očito je da sve što možemo investiciono pokrenuti mora biti od europskog novca', kaže Čačić i dodaje da smatra da Vlada to nije niti sposobna učiniti.

Dodaje da je Grčić pod pritiskom obveza koje su pale na njega nakon što je Čačić napustio Vladu i da ga je to odvratilo od osnovnog cilja, a to je povlačenje novca iz fondova.

Na upit je li vrijeme da i Hrvatska tiska novac, kaže da smatra da Hrvatska mora upotrijebiti svoju monetarnu suverenost. 'U ovom trenutku, tiskao bih novac', kaže Čačić i dodaje da se guverner Vujčić ponaša kao i ostali guverneri - bio je na sigurnom tlu i nije učinio ništa.

Kritizirao je bivše kolege iz Vlade i po pitanju energetskih projekata. Kazao je da, što se tiče energetskih projekata, njegovi bivši kolege u Vladi nisu postigli ništa. 'Radi se o nesposobnosti Vlade, a u rijetkim slučajevima o političkim podmetanjima', dodaje.

Čačić je komentirao i projekt bušenja nafte i plina u Jadranu. 'Ja kad sam došao u ured, prva stvar koju sam učinio je zabrana daljnjih aktivnosti i ukidanje natječaja za koncesije, općenito. Ovdje je učinjeno da su INA-i uzete koncesije, raspisivale su se nove i to, pazi čuda, preko Božića', kaže Čačić. Kaže da su ponude koje su stigle u redu i da se radi o kompanijama s ovih prostora koje jako dobro poznaju ovaj prostor.