O PUPOVČEVIM IZJAVAMA

Butković: Treba smirivati tenzije, a ne zazivati raspad koalicije u ovom trenutku

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 27.08.2019 20:07
  • Objavljeno 27.08.2019 u 20:02
Oleg Butković

Oleg Butković

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Oleg Butković, ministar prometa ujedno i potpredsjednik HDZ-a, na pitanje, smatra li da je, kako Milorad Pupovac, srpski narod u Hrvatskoj ugrožen, kazao je odgovrio je kako tome nije tako

"Ne treba dizati tenzije, treba pričekati da se stvari smire. Gospodin Pupovac to sasvim sigurno ne radi no Vlada je reagirala na vrijeme. Stvarati tezu da se u Hrvatskoj sstvara klima u kojoj e netko ugrožen mislim da ne stoji. Većina hrvatskog naroda želi, a ti i Vlada provodi, da Hrvatska bude tolerantna, da vrijede i da se poštuju ljudska prava i vladavina prava". kazao je ministar Butković gostujući u RTL-u Danas.

No Pupovac ide i korak dalje te uspoređuje Hrvatsku s NDH. Butković kaže kako ta izjava nije dobra te da ne pridonosi ciljevima Vlade.

"Vjerujem da će gospodin Pupovac dati objašnjenje svojih izjava u narednim danima. Vlada je to osudila. Što se tiče ovakvih izoliranih slučajeva, koji su se dogodili u prošlo vrijeme, prošlih dna ili huliganskih slučajeva, to je nešto što treba osuditi. Vlada je to osudila, institucije su to osudila pa i Crkva. Hrvatska je definitivno država u kojoj sve manjine imaju svoja prava", kazao je ministar prometa.

U tijeku je sastanak u HDZ-u na kojem se navodno raspravlja i o ponašanju Milorada Pupovca koji je koalicijski partner vlade Andreja Plenkovića. Ministar Butković kazao je kako ne zna o čemu se raspravlja na sastanku, no vjeruje da je i to jedna od tema dnevnog reda današnjeg sastanka u središnjici stranke.

"Treba smirivati tenzije, a ne zazivati raspade koalicije u ovom trenutku. To nije dobro. Istinu treba reći i osuditi stvari koje nisu bile primjerene. Gospodin Pupovac će, vjerujem, objasniti stvari koje je rekao i nadam se da je svjestan da je pretjerao", kazao je Butković.

Govoreći o štrajku vozača u javnolinijskom prijevozu koji su isti najavili za početak školske godine ako im se ne osigura bolja zaštita od napada, uređeniji sektor i veće plaće kazao je kako je status službene osobe osnovan, no za plaće će se trebati obratiti na drugu adresu.

"Vozači u Hrvatskoj su ugroženi od huiliganskih napada. Ministar prevosuđa kaže da ima osnova da vozači dobiju status službene osobe, no što se tiče drugih stvar poput povećanja plaća, kolektivnih ugovora, to nije pitanje za Vladu - to je pitanje njihovih poslodavaca', mišljenja je ministar.

  • +8
  • +5

Pelješki most

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Na pitanje o Pelješkom mostu ministar odgovara kako ne treba dizati paniku i govoriti da će most biti gotov, a pristupne ceste neće.

"Svi postupci su aktivni, most je ugovoren i radi se. Za drugu, treću i četvrtu fazu su donijete odluke o odabiru, na njih su izjavljene žalbe, a politika ni ministar ni nitko u Vladi ne može riješiti taj slučaj", kazao je Butković.

Na pitanje o Pelješkom mostu ministar odgovara kako ne treba dizati paniku i govoriti da će most biti gotov, a pristupne ceste neće. "Svi postupci su aktivni, most je ugovoren i radi se. Za drugu, treću i četvrtu fazu su donijete odluke o odabiru, na njih su izjavljene žalbe, a politika ni ministar ni nitko u Vladi ne može riješiti taj slučaj", kaže ministar.

O izjavi HDZ-ovog župana Dobroslavića, koji je kazao kako se država mora u to uplesti, kazao je kako je županijma lakše reći takve stvari te kako su takvi postupci neovosni o Vladi i da jedino što Vlada može učiniti je da apelira na Državnu komisiju da ubrza takve postupke.

"Mogu garantirati da će sve biti gotovo u roku. Puno prije kraja 2023. godine", obećao je ministar prometa Butković.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!