PROBLEMI NA JADRANU

Bura i požari izazvali kaos u prometu

23.07.2012 u 13:59

Bionic
Reading

Zbog gustog dima i požara prekinut je promet na Jadranskoj magistrali D8 kod Selca, izvijestio je u podne Hrvatski autoklub (HAK). Iznimno jaka bura, koja puše drugi dan na širem riječkom području, izazvala je brojne probleme u prometu pa su tijekom cijeloga jutra gužve na gradskim ulicama.

Riječka obilaznica bila je jutros zatvorena za sav promet zbog udara bure pa je promet preusmjeravan kroz središte grada. Sad je kretanje obilaznicom na dionici Orehovica-Škurinje dopušteno za osobna vozila, doznaje se od Centra 112 u Rijeci. I na dijelu autoceste Rijeka-Zagreb, od Rijeke do Delnica je također dopušten prolazak samo osobnim vozilima a na "staroj cesti" kroz Gorski kotar nema ograničenja.

Za sva vozila, zbog bure, zatvoreni su: dionica autoceste A1 između čvorova Gornja Ploča i Posedarje, a obilazak je državnim cestama: Gornja Ploča-Lovinac-Gračac-Obrovac-Karin (D522, D50 i D27) Kolona vozila kod čvora Gornja Ploča u smjeru mora duga je oko deset kilometara.

Gust je promet te se vozi u koloni na čvorovima Zadar 1 i Posedarje na izlazu s autoceste A1 prema Zagrebu.

Samo za osobna vozila otvoreni su: Krčki most i Paški most Jadranska magistrala od Bakra do Svete Marije Magdalene D8 i dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica (obilazak za ostala vozila je starom cestom kroz Gorski kotar-D3), riječka obilaznica na dionici Orehovica- Škurinje u smjeru Zagreba.

Zbog pojačanog prometa na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija kolona je na Istraskom ipsilonu duga oko dva kilometra.

Na riječkoj obilaznici zatvoren je uključni krak čvora Draga u smjeru Rupe, a obilazak je preko čvora Čavle.

Zbog požara i gustog dima prekinut je promet na županijskoj cesti 5094 kod Bribira.

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni, te skliski u Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji, te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Zbog odrona na državnoj cesti D1 kod Koranskog mosta, vozi se naizmjence, uz regulaciju prometa semaforima.

Na graničnim prijelazima Stara Gradiška, Bregana, Macelj i Rupa pojačan je ulazak osobnih vozila. Na graničnom prijelazu Metković na ulazu u Hrvatsku čeka se oko 45 minuta. Izlazak puntičkih vozila pojačan je na prijelazu Klek. Na Kaštelu i Plovaniji putnički je promet povremeno pojačan u smjera. Izlazak teretnih vozila pojačan je na Bregani, a ulazak na Macelju.

U prekidu su trajektne linije: prema otoku Rabu, Stinica-Mišnjak, prema otoku Pagu, Prizna-Žigljen, prema otoku Cresu, Brestova-Porozina, te katamaranske linije na riječkom području.