MOST PROTIV TE PERUĆA

Bulj optužio supruga ministrice za prijetnje: Za bistru vodu spreman sam i popiti metak

 • Autor: V. Ma./Hina
 • Zadnja izmjena 14.09.2017 18:58
 • Objavljeno 14.09.2017 u 18:58
Miro Bulj

Miro Bulj

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Čelnici Kluba vijećnika Mosta u splitsko-dalmatinskoj Županijskoj skupštini Miro Bulj i Ante Čikotić zatražili su od vijećnika da na sjednici u sljedeći ponedjeljak prihvate deklaraciju koja se 'oštro protivi projektu izgradnje termoelektrane na Perući ili bilo gdje na području Cetinske krajine'.

Čikotić je rekao kako je danas u pisarnici Splitsko-dalmatinske županije s kolegom Buljem predao tekst deklaracije sa zahtjevom da se prijedlog uvrsti na dnevni red sjednice Županijske skupštine u ponedjeljak.

'Predlaže se da se jezero Peruća i rijeke Cetina proglase strateškim dobrom Republike Hrvatske, a projekt termoelektrane Peruće (KKPE - kombi kongregacijske plinske elektrane) da se briše iz prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije', navodi se, među ostalim, u Mostovu prijedlogu deklaracije.

Bulj je novinarima rekao da je prijedlog deklaracije dostavljen i sinjskome Gradskom vijeću jer je Peruća na području te općine.

'Narod Sinja, Cetinskoga kraja i Splitsko-dalmatinske županije neće dopustiti gradnju tog monstruma koji će nanijeti štetu poglavito u budućnosti našoj djeci', poručio je Bulj.  Po njegovim riječima, plinska termoelektrana na Perući bila bi neodrživa i narušila bi cijeli energetski sustav Hrvatske koji će, ustvrdio je, ovisiti o privatnoj investiciji i u tom bi slučaju HEP bio ovisan o toj termoelektrani projekta Vis Viva .

Buljovo pismo Plenkoviću

Bulj je rekao da bi Vlada trebala zaustaviti projekt te da je premijeru Plenkoviću poslao dopis u kojemu traži da se o njemu očituje i iznese svoje stajalište.

'U ovaj projekt je direktno uključen suprug ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić - Zoran Burić, vlasnik tog projekta, koji prijeti našim građanima da će im oduzeti zemlju ako je ne prodaju po cijeni koju on upiše', ustvrdio je Bulj.

 Na novinarski upit ima li za to što tvrdi dokaze, Bulj je odgovorio potvrdno.

'Imam dokaze i te dokaze smo Čikotić i ja prije prije  10-15 dana predočili na Perući', rekao je Bulj te dodao kako od premijera očekuje odgovor na zastupničko pitanje koje mu je postavio u dopisu, a odnosi se, kako je rekao, na 'sukob interesa njegove ministrice Pejčinović Burić'. Podsjetio je da je više puta u Saboru reagirao protiveći se gradnji termoelektrane i da je poslije toga 'dobivao prijetnje'.

'Spreman sam zbog budućnosti razvoja našega kraja i bistre vode primiti i metak', poručio je Bulj. Čikotić je pozvao sve u Županijskoj skupštini da - bez obzira na stranačku pripadnost - prihvate prijedlog deklaracije o protivljenju gradnji termoelektrane jer je to 'nadstranačko pitanje' koje je za opće dobro.

 • +5
 • +2

Miro Bulj

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

U predloženom tekstu Mostove deklaracije među ostalim se ističe zabrinutost da bi radovi na izgradnji termoelektrane mogli ugroziti opskrbu Sinja, Cetinskoga kraja i najvećeg dijela županije pitkom vodom te život i imovinu stanovnika koji žive na tom području. 

Neprihvatljiv eksperiment

Također se tvrdi kako je riječ o ekološki neprihvatljivom, ekonomski neisplativom i potencijalno opasnom eksperimentu.

SU prijedlogu deklaracije pozivaju se predsjednica RH, Hrvatski sabor, Vlada, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Splitsko-dalmatinska županija i potencijalni investitori da uvaže volju građana Sinja, Cetinskoga kraja, Dalmatinske zagore i srednje Dalmacije da neposredno odlučuju o investicijama koje mogu promijeniti njihove životne uvjete.

Tvrtka MCC izvijestila je u listopadu 2016. kako je riječ o projektu Vis Viva, vrijednom oko milijardu eura u sklopu kojeg je predviđena izgradnja četiriju elektroenergetskih objekata u Dalmatinskoj zagori, to jest plinske elektrane Peruće, koja će kombinirano proizvoditi električnu i toplinsku energiju, reverzibilne hidroelektrane (RHE) Vrdova, spojnog dalekovoda Hrvace-Konjsko i spojnog plinovoda Dugopolje-Peruća.

Projekt Vis Viva jedan je od dvaju strateških projekata na području Hrvatske koji su objavljeni na europskom portalu projekta ulaganja (EPPU). Taj je projekt istaknut u izvješću o provedbi ulaganja za Europu u RH od 25. rujna do 31. srpnja 2016., prihvaćenom na sjednici Vlade 28. rujna 2016.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 4

Prikaži sve
 • .kompa.

  15.09.2017 19:21

  digne se živac ka ti netko radi o životnoj privatnoj investiciji ... bez obzira na ekocid

 • kerenwoodward

  14.09.2017 19:31

  Ma kakav Most? To je naš Voljeni Vođa Plenki srušio pokretom obrve. Rastjerao ih kao dosadne muhe.

 • sinisac

  14.09.2017 19:32

  Koji je ovo kreten,jedino sto nije proglasio umjetno jezero Peruca nacionalnim parkom,jezero je bilo zahvat u prirodi,čije plodove sada Sinjani smatraju prirodnim ...

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi