SRAZ DIVOVA

Bulajić optužuje Vrdoljaka za krađu Tita

Josip Broz Tito ljut

Josip Broz Tito ljut

Izvor: Pixsell / Autor: DPA/Pixsell

Neriješena autorska prava, odnosno nedopušteno i neovlašteno korištenje materijala iz serije Veljka Bulajića 'Titovi memoari' u seriji 'Tito' Antuna Vrdoljaka, ponukale su odvjetnički tim Veljka Bulajića - koji vodi Orsat Miljenić - da zatraži sudskim putem da HTV privremeno obustavi njezino daljnje prikazivanje, piše Jutarnji list

Bila bi to privremena mjera skidanja s programa dok se ne razriješi pitanje autorskih prava, odnosno prava na korištenja scena iz 'Titovih memoara' u spornom Vrdoljakovu uratku 'Tito'.

Kako doznaje Jutarnji list, vodstvo HTV-a ignorira razgovore o autorskim pravima, što je ponukalo Bulajićeva odvjetnika na sudsko traženje obustave daljnjeg prikazivanja serije.

Pad gledanosti 40 posto

Jutarnji piše da je HTV-ova dokumentarno-igrana serija 'Tito' startala 19. ožujka s gledanošću od 22,6 posto, ali sudeći po rezultatima koji su uslijedili, gledatelji gube interes za ambiciozni projekt Antuna Vrdoljaka kojem gledanost drastično pada.

U prve četiri do sada prikazane epizode, bez odobrenja i suglasnosti Veljka Bulajića korišten je opsežni materijal iz serije 'Titovi memoari', što je 'osnova' početka serije.

Bulajić je novinaru Jutarnjeg rekao da ga je svega dan prije početka emitiranje serije, kada je ona već bila pripremljena za prikazivanje, producent Mediteran filma Andrija Vrdoljak, sin Antuna Vrdoljaka, bio obavijestio da će se u seriji, koja je rađena pune tri godine, koristiti dijelovi iz 'Titovih memoara'.

Sam Antun Vrdoljak Bulajiću se nije osobno obratio.

'Tada mi je ponuđen ugovor i materijalna odšteta za korištenje dijelova iz mog filma, ali tu ponudu nisam prihvatio, jer nisam bio upoznat ni s minutažom, koji dijelovi su korišteni, kao ni u kojem se kontekstu koriste', rekao je Veljko Bulajić. Zbog toga je Bulajić zatražio da se moje ime ni u kojem slučaju ne koristi na odjavnoj špici serije 'Tito' ni sam dao odobrenje za korištenje svog materijala.

Danko Družijanić, glasnogovornik HTV-a, izjavio je za Jutarnji da su njihovi pravnici u stalnom kontaktu s Bulajićevim odvjetnicima, ali da izvršni producent serije Mediteran film mora sve riješiti oko autorskih prava, a ne HTV.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi